Svet

0

Avganistan tvrdi da su ubili jednog od vođa Al Kaide koga traži FBI

Autor: KP

Izvor: Beta

Avganistan tvrdi da su ubili jednog od vođa Al Kaide koga traži FBI

Izvor: Foto: Beta, AP

Obaveštenja o smrti propagandiste Al Kaide Husama Abd al-Raufa, poznatog i kao Abu Muhsin al-Masri, usledilo je posle višenedeljnog nasilja uključujući i samoubičački napad juče u centru za obuku blizu Kabula, kada je poginulo 24 ljudi, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

U međuvremenu avganistanska vlada nastavlja da se bori protiv talibana iako se prvi put odvijaju mirovni pregovori između dve strane u Kataru.

Nasilje i navodno ubistvo al-Raufa preti da ugrozi direktne pregovore talibana i avganistanskih vlasti i rizikuje da ubaci zemlju zahvaćenu decenijama rata u dalju nestabilnost. To takođe komplikuje napore SAD da se povuku, 19 godina posle vođenja invazije usmerene na talibane zbog toga što su primili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena posle terorističkih napada 11. septembra.

Detalji o napadu koji je doveo do navodne smrti al-Raufa su nejasni i više sati od kada je avganistanska Nacionalna uprvava za obaveštajnu bezbednost preko Tvitera javila da su ga ubili u provinciji Gazni.

Al Kaida nije odmah potvrdila da je on mrtav.

Avganistanski napad se dogodio prošle nedelje u Kunsafu, selu i okrugu Andar u provinciji Gazni, oko 150 kilometra jugozapadno od Kabula, rekla su dva državna zvaničnika.

Obaveštajna agencija ni zvaničnici nisu dali detalje o tome kako su vlasti identifikovale al Raufa ni kako su posumnjali da se on nalazi u selu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR