Svet

0

U nemirima u Nigeriji poginuo 51 civil, 18 pripadnika snaga bezbednosti

Autor: AP

Izvor: Beta

U nemirima u Nigeriji poginuo 51 civil, 18 pripadnika snaga bezbednosti

Izvor: Foto: Beta / AP

Predsednikove izjave će, kako se očekuje, dalje pojačati tenzije u toj zemlji posle izveštaja Amnesti internešenala da su vojnici pucali i ubili najmanje 12 demonstranata u utorak uveče dok je velika masa ljudi pevala nacionalnu himnu.

Buhari je u saopštenju rekao takođe da su do četvrtka "izgrednici" ubili 11 policajaca i sedam vojnika da "neredi nisu prestali" On je rekao i da je 37 civila povređeno u jednim od najvećih nereda u zemlji u više godina.

Predsednik je rekao da su dobronamerne demonstrante uznemiravale siledžije.

Međutim, mnogi Nigerijci su ljuti zbog nečeg što predsednik nije rekao. U nacionalnom obraćanju sinoć on nije pomenuo pucanje, a umesto toga je upozorio demonstrante da ne podrivaju nacionalnu bezbednost i red i mir.

Danas je rekao da vlada neće stajati skrštenih ruku i dozvoliti huljama i kriminalcima da nastavljaju da deluju huliganski.

Danas je u Nigeriji bilo relativno mirno. Vojnici su i dalje u delovima Lagosa, najvećem gradu u zemlji gde je na snazi 24-orčasovni policijski čas.

Protesti su počeli pre nešto više od dve nedelje kada se na drušvenim mrežama proširio video koji prikazuje čoveka koga tuku, kako izgleda dva policajca iz Specijalne jedinice protiv krađe, poznate kao SARS.

Mladi demonstranti izašli su na ulice širom Nigerije pod motom Zaustaviti SARS. Kao odgovor na proteste vlada je objavila da će raspustiti tu specijalnu jedinicu, koju već nekoliko godina grupe za odbranu ljudskih prava optužuju za rasprostranjene zloupotrebe uključujući mučenja i ubijanja. Međutim to nije zadovoljnilo demonstrante koji su tražili kraj zloupotreba i poštovanje ljudskih prava u svim delovima policijskih snaga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR