Svet

0

Sukobljene strane u Libiji potpisale sporazum o trajnom prekidu vatre

Autor: AP

Izvor: Beta

Sukobljene strane u Libiji potpisale sporazum o trajnom prekidu vatre

Izvor: Foto: Beta / AP

Sporazum koji, između ostalog, predviđa da strani plaćenici napuste zemlju, postavlja okvir za političke pregovore u novembru kako bi se pronašlo trajno rešenje za haos u koji je utonula Libija nakon što je tokom pobune 2011. godine svrgnut i ubijen dugogodišnji lider zemlje Moamer Gadafi.

Zemlja je od 2015. godine podeljena između dve rivalske vlade, međunarodno priznate u Tripoliju koju predvodi Fajez Saradž i pobunjeničke na istoku zemlje, čije snage vodi Halifa Haftar.

Prethodne diplomatske inicijative za okončanje sukoba u više navrata su propadale, ali sporazum kojim su posredovale Ujedinjene nacije ima za cilj učvršćivanje višemesečnog zatišja u borbama i daje podstrek političkom procesu.

"Počastvovana sam što sam danas među vama i svedok trenutka koji će ući u istoriju", rekla je Stefani Vilijams, izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju koja je ove nedelje posredovala u pregovorima koji su vođeni u Ženevi.

Ona je, međutim, izrazila oprez, napominjući da je "pred nama dug i težak put".

Nije jasno kako će se sprovesti prekid vatre, ali je Vilijams rekla da su se snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije i nelegitimne snage lojalne komandantu Haftaru dogovorile da se vrate u "svoje kampove" i da će sporazum stupiti na snagu odmah.

Strani plaćenici će se povući  "sa svih libijskih teritorija sa kopna, vazduha i mora" u roku od tri meseca, dodala je, pozivajući se na hiljade sirijskih boraca koje su Turska i Rusija rasporedile na suprotnim stranama rata.

Sporazum takođe uključuje formiranje zajedničkih vojnih snaga i praćenje eventualnog kršenja, rekla je Vilijams.

Sporazum će biti poslat Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR