Svet

0

Novi rekord od 12.000 zaraženih gura celu Poljsku u crvenu zonu

Autor: SA

Izvor: Beta

Novi rekord od 12.000 zaraženih gura celu Poljsku u crvenu zonu

Izvor: Foto: Beta/AP/Czarek Sokolowski


Broj kovid acijenata u bolnicama premašio je prvi put 10.000, a umrlo je 168 osoba, što sve brže gura celu Poljsku u najrizičniju, "crvenu zonu" na "semaforu kovid-19".

Od početka pandemije u Poljskoj se virusom korona zarazilo 214.686 osoba, od kojih su 102.204 ozdravile, a umrlo je 4.019 - novi su podaci Ministarstva zdravlja.

Rekordan je i broj ljudi koji su pomoć morali da potraže u bolnicama gde je danas 10.091 pacijent zaražen korona virusom, od čega je stanje 812 teško, na respiratorima su, kojih u Poljskoj ima oko 1.400.

Premijer Mateuš Moravjecki je za poljsku televiziju Polsat rekao da će "koronavirus s nama biti očigledno duže, i moramo da naučimo da živimo s njim. Preporučiću da od subote cela Poljska uđe u 'crvenu zonu'. Već sada je u njoj 75 do 80 odsto stanovnika, te podele na zone postaju polako bespredmetne".

U "crvenoj zoni" važe stroge restriktivni mere koje ograničavaju okupljanja, ali su i dalje otvorene radnje uz ograničenje broja kupaca, restorani rade do 21 čas, a uz restrikcije se održavaju i neke priredbe kulture.

Premijer Moravjecki je sinoć u intervjuu privatnoj televiziji Polsat izjavio da se nada da se cela Poljska neće potpuno zatvoriti, kao što je bilo u proleće, i da će zdravstveni sistem izdržati i sa čak 30.000 novozaraženih dnevno, što, kao "crni scenario", nije isključio ministar zdravlja Adama Njeđelski.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR