Svet

0

U stampedu nastradalo 11 Avganistanki dok su čekale vize za Pakistan

Autor: SA

Izvor: Beta

U stampedu nastradalo 11 Avganistanki dok su čekale vize za Pakistan

Izvor: Foto: Beta/AP/Wali Sabawoon

Jedan portparol guvernera istočne provincije Nangarhar rekao je da je još 13 osoba, uglavnom žena, povređeno na stadionu gde su pokušale da dobiju vize za ulazak u susedni Pakistan.

Taj portparol je dodao da su većina nastradalih starije osobe koje su došle iz različitih delova Avganistana.

U odvojenom incidentu, najmanje 34 avganistanska policajca su poginula u zasedi talibana na severu Avganistana, rekli su zvaničnici.

To je najsmrtonosniji napad od kada su talibani i avganistanska vlada prošlog meseca počeli mirovne pregovore, kao deo procesa pokrenutog sporazumom koji su u februaru potpisali SAD i pobunjenici. Ti razgovori su najbolja šansa zemlje za mir nakon decenija rata.

Direktor glavne bolnice u severnoj provinciji Takar Rašim Daniš potvrdio je pogibiju 34 policajca i dodao da je osam pripadnika snaga bezbednosti ranjeno.

Portparol lokalne vlade je rekao da je među poginulima i zamenik šefa policije.

Talibani, koji kontrolišu oblast gde se dogodio napad, za sada nisu zvanično preuzeli odgovornost.

Pakistanski konzulat u Nangarharu bio je zatvoren gotovo osam meseci zbog pandemije korona virusa. Pošto su očekivali veliku gužvu, zvaničnici su odlučili da koriste stadion i angažovali 320 osoba.

Pakistanska ambasada u Kabulu saopštila je da je samo u proteklih nedelju dana izdala više od 19.000 viza nakon što je Islamabad u septembru ponovo otvorio granicu posle više meseci.

Milioni Avganistanaca pobeglo je u Pakistan zbog rata i ekonomske krize, dok hiljade putuju tamo i vraćaju se zbog posla ili zdravstvene zaštite.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR