Svet

0

Francuske vlasti naložile zatvaranje džamije kod Pariza

Autor: AP

Izvor: Beta

Francuske vlasti naložile zatvaranje džamije kod Pariza

Izvor: Foto: Beta / AP

"Rok za zatvaranje džamije je 48 sata, tako da će ona biti zatvorena u sredu uveče", izjavili su Frans presu izvori bliski tom slučaju.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) u ponedeljak uveče je za televiziju TF1 rekao da je od nadležne prefekture kod Pariza zatražio zatvaranje džamije u periodu od šest meseci.

Vernici koji posećuju tu džamiju su 9. oktobra preneli video snimak oca jednog đaka ubijenog nastavnika koji izražava nezadovoljstvo zbog pokazivanja karikatura Muhameda na času održanom 5. oktobra.

Darmanen je posle ubistva nastavnika obećao "rat protiv neprijatelja Republike" i pokrenuo niz operacija protiv islamističkog pokreta.

Ukupno 16 osoba, među kojima pet đaka, danas je u pritvoru u sklopu istrage ubistva Patija kojem je u petak odrubio glavu Rus čečenskog porekla, ubrzo ubijen posle počinjenog zločina.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) će tokom dana posetiti kriznu ćelije borbe protiv islamizma u okolini Pariza.

Za sutra je u Francuskoj predviđeno nacionalno odavanje pošte Patiju kojem će posthumno biti dodeljen orden Legije časti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR