Svet

0

Azerbejdžan i Jermenija se međusobno optužuju za napade u Nagorno-Karabahu

Autor: KP

Izvor: Beta

Azerbejdžan i Jermenija se međusobno optužuju za napade u Nagorno-Karabahu

Izvor: Foto: Beta, AP

To je drugi pokušaj organizovanja prekida vatre od početka sukoba 27. septembra, a u kojem je stradalao oko 700 ljudi. Prvo primirje pod okriljem Moskve uvedeno je 10. oktobra ali nije uopšte poštovano.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je ponovo pozvao na kraj sukoba i prestanak "podsticanja ratoborne retorike" između dve strane.

Lavrov je označio kao "neprihvatljivo" nastavak sukoba i dodao da Rusija, Azerbejdžan i Jermenija rade na uspostavljanju mehanizma kontrole poštovanja prekida vatre.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane danas je optužilo jermenske separatističke snage da su bombardovale prethodne noći neka područja Nagorno-Karbaha.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha je sa svoje strane optužilo Azerbejdžan za artiljerijsku paljbu u nekoliko različitih sektora tokom noći i da su napadi nastavljeni tokom jutra.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev optužio je jermenske separatističke snage da su "drsko" prekršile prekid vatre i ubijale civile gađajući stambene četvrti.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR