Svet

0

UNICEF hoće da nabavi preko milijradu špriceva za buduću vakcinu za Kovid-19

Autor: KP

Izvor: Beta

UNICEF hoće da nabavi preko milijradu špriceva za buduću vakcinu za Kovid-19

"Vakcinisati svet protiv KOVIDA-19 uskoro će biti jedna od najvećih zadataka u istoriji čovečanstva, i treba da možemo da delujemo onoliko brzo koliko se brzo budu proizvodile vakcine", rekla je danas Henrijeta For, generalna direktorka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u saopštenju.

Da bi moglo da se radi brzo, treba već sada delovati brzo, i do kraja godine će Fond već imati pola milijardi špriceva raspoređenih na mestima gde mogu brzo da se podele i po najboljoj ceni.

Da bi dala ideju o veličini poduhvata rekla je da bi 520 miliona špriceva koje organizacija namerava da uskladišti do kraja ove godine, ako bi se poređali jedan do drugog, mogli opasati svet jedan i po put.

Još nije razvijena vakcina protiv KOVIDA-19 od kojeg je u svetu umrlo više od 1,1 milion ljudi od početka epidemije krajem 2019. Po podacima Svetske zdravstvene organizacije, blizu 200 vakcina je u raznim fazama razvoja i testova, a desetak u poslednjoj fazi procesa pre slanja na procenu i moguće odobrenje zdravstvenih vlasti.

Novac za špriceve i za pet miliona kutija da bi se bezbedno odbacili kada budu upotrebljeni, je iz Udruženja za vakcine Gavi, u saradnji sa državnim vlastima, fondacijama, međunarodnim organizacijama i firmama. UNICEF, najveći kupac vakcina na svetu, zadužen je za koordinisanje nabavke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR