Svet

0

Poljska pretvara Nacionalni stadion u Varšavi u kovid bolnicu

Autor: KP

Izvor: Beta

Poljska pretvara Nacionalni stadion u Varšavi u kovid bolnicu

Izvor: Foto: Beta, AP / Czarek Sokolowski

U poslednja 24 časa potvrđena su 7.482 novozaražena a 41 osoba je umrla čime se ukupan broj umrlih popeo na 3.614, saopštilo je poljsko Ministarstvo zdravlja.

Od početka pandemije u Poljskoj, koja ima 38 miliona stanovnika, koronavirusom zarazilo se 183.248 ljudi, od kojih je trenutno u bolnicama 8.375 pacijenata a među njima 672 u teškom stanju na respiratorima.

Rekordno najgori dani bili su prošli petak kada je preminulo najviše - 132 ljudi i subota kada je registrovano 9.622 novozaraženih.

"Poljske bolnice otvorićemo u svakom regionu. Pripremamo se za crne scenarije. Kada je reč o Varšavi imamo dve lokacije za poljske kovid bolnice", rekao je Poljskom radiju ministar zdravlja Adam Njeđelski.

Uz poljske bolnice kapaciteta po nekoliko stotina ležajeva ministar je saopštio da će se i neke lokalne bolnice pretvoriti isključivo u bolnice za obolele od KOVID-19.

"Tokom vikenda smo, zajedno sa predsednicima regiona, pravili spisak tih bolnica. Govorimo o dodatnih 10.000 kreveta koji bi pojačali borbu protiv korona virusa", rekao je Njeđelski.

U susednoj Češkoj vojska je počela od vikenda da razmešta poljsku bolnicu na jednom od sajmišta na periferiji Praga, kapaciteta 500 kreveta uključujući i one za intenzivnu negu.

U nedelju kada se obično testira manje zabeleženo je u Češkoj 5.059 novozaraženih, novi su podaci Ministarstva zdravlja.

U nedelju su umrla 33 pacijenta pozitivna na korona virus, čime je ukupan broj porastao na 1.422, a samo u oktobru je umrlo 714 ljudi.

Češka uz poljsku bolnicu u Pragu i u Brnu takođe traga za rezervama u bolnicama a ministar zdravlja Roman Primula saopštio je da se broj kreveta izdvojenih za KOVID-19 pacijente povećava sa 4.800 na 10.000.

Za pacijente koji su do sada ostajali u bolnicama iako bi mogli na kućno lečenje ali čekaju negativne rezultate na testu kako ne bi zarazili članove porodice kapacitete su Ministarstvu zdravlja ponudili češki hoteli koji su zbog restriktivnih mera i odsustva turista ponovo prazni.

Rekordni dnevni priraštaji u Češkoj od sredine septembra koji sada prelaze i 11.000 novozaraženih ponovo su uneli bojazni Čeha koji su zato spremniji da poštuju restriktivne mere na koje su zaboravili u potpunosti tokom leta.

Česi su se najviše plašili korona virusa najviše u drugoj polovini marta, na početku pandemije - 86 odsto anketiranih, dok je u maju taj procenat pao na 55, a prema najnovijim anketama strah je ponovo porastao na 71 odsto anketiranih.

Sa manjim strahom i uverenjem koje je preko leta podsticala i vlada na čelu sa premijerom Andrejom Babišom da je Češka kao najuspešnije zemlje u svetu pobedila virus korona Česi su prestali da poštuju čak i mere koje nalaže zdrav razum, kao što je učestalo pranje ruku.

U proleće je prema istraživanju agencije Ipsos dve trećina Čeha ograničilo kontakte sa poznanicima, dok sada kontakte izbegava svega jedna trećina Čeha.

U aprilu su tri petina Čeha, iako nije postojalo naređenje već samo apel vlade i epidemiološkog tima, izlazile iz kuće samo u najnužnijim slučajevima, dok sada apel valde i epidemiologa da ostanu kod kuće poštuje svega trećina Čeha.

Maska je u proleće za Čehe bila simbol solidarnosti nacije u borbi protiv pandemije nosilo je napolju preko 80 odsto, dok je sada 67 odsto, iako su obavezne u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR