Svet

0

Vlada proglasila stanje epidemije Kovid-19 u celoj Sloveniji

Autor: KP

Izvor: Beta

Vlada proglasila stanje epidemije Kovid-19 u celoj Sloveniji

Izvor: Foto: Pixabay.com

Slovenija je u maju, kada je broj novoinficiranih opao na jednog ili dva dnevno, prva u Evropi proglasila kraj epidemije.

Vlada se za ponovno proglašenje stanje epidemije odlučila u skladu s prethodno usvojenim planom, jer su rezultati testiranja u poslednje vreme pokazali da je petina uzoraka pozitivna na korona virus.

Portparol Vlade je najavio da se danas očekuje novi neslavni rekord u broju infekcija kojih je u petak bilo 897, prenela je Hina.

Aktiviranjem plana za suzbijanje epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mera, u zavisnosti od broja pacijenata i popunjenosti bolničkih kapaciteta pacijentima obolelim od KOVIDA-19.

Zdravstvene vlsasti od utorka uvode policijski čas od 21.00 do 6.00 ujutro, najmanje na mesec dana.

Slovenija je najnovija među zemljama Evrope koje su uvele policijski čas radi suzbijanja širenja zaraze, a pre nje su to između ostalog uradile Francuska i Belgija.

To je prvi put od početka epidemije da Slovenija odlučila da uvede policijski čas, prenosi agencija AP.

Vlasti su danas takođe navele da će okupljanja biti ograničena na šest ljudi, a biće zabranjeno i kretanje iz jedne opštine u drugu.

Slovenija je zvanično danas prijavila 537 novozaraženih na urađenih 2.637 testova, sa stopom pozitivnih koja prvi put prelazi 20 odsto.

Prvi paket u sadašnjoj fazi predviđa i zatvaranje hotela, frizerskih i kozmetičkih salona, sportskih objekata za amatere i individualne sportove, zabranu svih sportskih priredbi u celoj državi, pa i zatvaranje trgovinskih centara.

U slučaju daljnjeg rasta infekcija i ako bi u bolnicama bilo ukupno 360 obolelih od Kovida, od čega najmanje 60 na intenzivnoj nezi, predviđeno je i zatvaranje vrtića i škola, zaustavljanje javnog prevoza, kako je to bilo u prvoj fazi epidemije proletos.

Uoči sinoćne onlajn sednice Vlade na kojoj je doneta odluka o proglašenju epidemije, premijer Janez Janša pozvao je građane na solidarnost i odgovornost u sprovođenju mera, posebno ističući napore zdravstvenih radnika u sprečavanju širenja virusa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR