Svet

0

Kina zakonom ograničila izvoz robe povezane s nacionalnom bezbednošću i omogućila mere protiv SAD

Autor: KP

Izvor: Beta

Kina zakonom ograničila izvoz robe povezane s nacionalnom bezbednošću i omogućila mere protiv SAD

Izvor: Foto: Beta, AP

Zakon koji obuhvata sve kompanije u Kini parlament je usvojio juče, a na snagu će stupiti 1. decembra.

Prema zakonu, Kina može da preduzima "recipročne mere" prema zemljama ili regionima koji zloupotrebljavaju kontrolu izvoza i ugrožavaju kinesku nacionalnu bezbednost i interese.

Novi pravni akt predviđa da će kontrola izvoza biti primenjivana na civilne, vojne i nuklearne proizvode, kao i na dobra, tehnologije i usluge povezane s nacionalnom bezbednošću.

Lista kontrolisanih proizvoda biće objavljena "u doglednom roku".

Novi zakon omogućava Pekingu da sprovodi kontra-mere protiv SAD koje su prethodnih meseci nastojale da blokiraju kineske tehnološke firme kao što je Huavej, ili aplikacije TikTok i Vičet (WeChat), kineskih kompanija Bajtdens i Tensent, pod izgovorom da predstavljaju pretnju po američku nacionalnu bezbednost.

Kompanije i pojedinci koji kršenjem novog kinesog zakona ugrožavaju nacionalnu bezbednost, uključujući one van Kine, mogli bi da dobiju krivične prijave.

Za kršenja zakona, kao što je izvoz proizvoda bez dozvole, oni bi mogli da budu kažnjeni do pet miliona juana (oko 637.000 evra) ili u vrednosti ilegalne transakcije uvećanoj do 20 puta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR