Svet

0

Mediji: Japan će uskoro odlučiti da izbaci u more kontaminiranu vodu iz centrale Fukušima

Autor: KP

Izvor: Beta

Mediji: Japan će uskoro odlučiti da izbaci u more kontaminiranu vodu iz centrale Fukušima

Izvor: Foto: Beta, AP / Eugene Hoshiko

Vlada će da sprovede rešenje o izbacivanju kontaminirane vode u more do kraja meseca, dok se ne očekuje da će sama operacija početi pre 2022. najranije, prenelo je više lokalnih medija.

Portparol vlade je na redovnoj konferenciji za novinare danas međutim rekao da vlada za sada nije odlučila koji plan će slediti ali je dodao da ne mogu da odlažu odluku o kontaminiranoj vodi da se ne bi kasnilo sa rasformiranjem nuklearne centrale Fukušima Daiči.

Oko 1,23 miliona tona kontaminirane vode trenutno je uskladišteno u više od 1.000 cisterni blizu nuklearne centrale oštećene za vreme velikog cunamija 11. marta 2011. na severoistoku Japana koji je usledio posle zemljotresa.

Voda dolazi od kiše, podzemnih voda ili potrebnih injekcija da se ohlade jezgra nuklearnih reaktora koji su krenuli u fuziju posle cunamija. Voda je filtrirana više puta da bi se oslobdila od većine radioaktivnih supstanci (radionukleida) ali ne i od tricijuma, koji ne može biti pročiščen postojećim tehnikama.

Kapaciteti skladištenja će, kako se očekuje, biti popunjeni sredinom 2022. godine, a japanske vlasti su razmatrale razna rešenja za tu vodu poslednjih godina.

Početkom 2020. stručnjaci koje je angažovala vlada predložili su izbacivanje u more, praksa koja već postoji u Japanu i u inostranstvu za aktivna nuklearna postrojenja.

Tu opciju osporavaju ribari i poljoprivrednici Fukušime strahujući da će se time još više pogoršati imidž njihovih proizvoda kod potrošača.

Susedna Južna Koreja i dalje zabranjuje uvoz morskih proizvoda iz tog regiona, i ona je izrazila zabrinutost zbog ekološkog uticaja rešenja sa izbacivanjem kontaminirane vode u more.

Tricijum je opasan za ljudsko zdravlje samo u vrlo visokim dozama, navode stručnjaci. Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA se takođe zalaže za opciju ispuštanja u more gde će se supstanca razblažiti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR