Svet

0

Polanski odao počast poljskom paru koji ga je spasao od holokausta

Autor: AP

Izvor: Beta

Polanski odao počast poljskom paru koji ga je spasao od holokausta

Izvor: Foto: Beta / AP

Stefanija i Jan Buhala posthumno su proglašeni "pravednicima među narodima", počast izraelskog holokaust memorijalnog centra Jad Vašem, na ceremoniji kojoj je prisustvovao njihov unuk.

Polanski (87) koji sad živi u Francuskoj doputovao je u Poljsku za tu priliku. Poljska je jedna od malobrojnih zemalja u koje Polanski može bezbedno da putuje zato što je i dalje begunac od američkog zakona, pošto se izjasnio krivim za nezakoniti seks sa maloletnicom 1977. posle čega je pobegao iz SAD.

Polanski se seća Stefanije Buhala kao izuzetno "plemenite i religiozne osobe" koja je imala hrabrost ne samo da rizikuje sopstveni život skrivajući njega nego i živote svoje dece.

Unuk poljskog para Stanislav Buhala primio je medalju i diplomu u njihovo ime od zamenika izraelskog ambasadora Tel Ben Ari Jalona u jevrejskom memorijalnom centru u Glivicama u južnoj Poljskoj. Gradske vlasti su takođe prisustvovale ceremoniji.

Polanski i Buhala pozirali su zajedno tokom fotografisanja, ali nije bilo emocionalnih izliva zbog zbog distanciranja usled kovida.

Polanski je imao devet godina 1942. kada su ga roditelji naterali da pobegne iz Krakovskog geta i da se skloni kod poljske porodice koju su poznavali i kojoj su platili da ga sakrije. Oba njegova roditelja uskoro su zatim deportovana u nacističke logore.

Krakovski geto jedan je od mnogih gde su Nemci za vreme nacizma izolovali Jevreje od spoljnjeg sveta dok su okupirali Poljsku za vreme Drugog svetskog rata.

Polanskom je par Buhala dao trajno sklonište od 1943-1945 u malom južnom selu Visoka.

U svojoj molbi da im se dodeli priznanje Jad Vašem Polanski je napisao da Stefanija nije oklevala, već je bila rukovođenja ljubavlju za drugo ljudsko biće kada je odlučila da ga sakrije.

"Sve to vreme uprkos siromaštvu i nestašici hrane ona je osigurala da ja budem bezbedan i nahranjen", dodao je on. Par Buhala je umro 1953. godine.

Oni su među 7.000 Poljaka kojima je Jad Vašem odao priznaje za spasavanje Jevreja od sigurne smrti u rukama nacističkih nemačkih snaga.

Majka Polanskog umrla je u Aušvicu ali njegov otac je preživeo Mauthauzen i njih dvojica su se ponovo spojila posle rata.

Među nagrađenim ostvarenjima Polanskog je priča o preživelom posle holokausta, film Pijanista iz 2003 koji je nagrađen Oskarom.

Pre dve godine Polanski je izbačen iz organizacije koja dodeljuje Oskare zbog silovanja maloletnice. Njegov zahtev da mu se povrati članstvo odbijen je ove godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR