Svet

0

U sudaru dva vojna helikoptera u Avganistanu poginulo devet vojnika

Autor: SA

Izvor: Beta

U sudaru dva vojna helikoptera u Avganistanu poginulo devet vojnika

Izvor: Foto: pixabay.com


Dva helikoptera Mi-17 iz sovjetske ere sudarila su se zbog tehničkih problema pri poletanju u okrugu Nava, saopštilo je avganistansko Ministarstvo odbrane.

Devet poginulih su avganistanska posada i vojnici koji su bili u letelicama.

Omer Zvak, portparol guvernera provincije Helmand, rekao je da su helikopteri kasno sinoć prevozili ranjene vojnike kada su se sudarili .

On je rekao da su tokom protekle nedelje talibanski borci pokrenui koordinirane napade u raznim delovima provincije Helmand, i da su se napadi pojačali poslednjih dana.

Tri lokalna zvaničnika u provinciji Helmand su navela da su helikopteri prebacivali avganistanske komandose da suzbiju napd talibana u okrugu Nava a da su u povratku evakusiali ranjene vojnike.

Američke snage javile su u ponedeljak da su sprovele nekoliko vazdušnih napada u provinciji Helmand kao podrška avganistanskim bezbednosnim snagama koje su pod napdom talibana.

Portparol američke vojske u Avganistanu pukovnik Soni Leget rekao je da nedavni napadi talibana u provinciji Helmand nisu u saglasnosti sa sporazumom između SAD i talibana potpisanom u februaru i da podrivaju tekuće unutaravganistanske mirovne pregovore.

Hiljade avganistanskih civila pobeglo je iz okruga Nava i Nad Ali zbog borbi, rekao je jedan lokalni vođa iz okruga Nava. On je rekao da su talibani napali bezbednosne punktove i da kontrolišu veći deo okruga Nava.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR