Svet

0

Jermenija kritikuje Izrael zbog prodaje oružja Azerbejdžanu

Autor: SA

Izvor: Beta

Jermenija kritikuje Izrael zbog prodaje oružja Azerbejdžanu

Izvor: Foto: Beta/AP/David Ghahramanyan


Jermenija koja se dugo smatra bliskom izraelskom neprijatelju Iranu, otvorila je ambasadu u Tel Avivu 17. septembra, ali je Jerevan opozvao svog ambasadora samo dve nedelje kasnije navodeći kao razlog prodaju oružja Azerebejdžanu.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je u ponedeljak razgovorao s jermenskim kolegom Armenom Sarkisijanom, na njegov zahtev, u nastojanju da smiri situaciju.

Diplomatski jaz izbio je na videlo ubrzo posle novinskih izveštaja zasnovanih na podacima sajta koji prati avionske letove Flajtradar 24 (Flightradar 24) da je jedan azerbejdžanski kargo avion doleteo iz južnog Izraela u Azerbejdžan.

Kako je navedeno, avion azerbejdžanske kompanije Silk vej (Silk Way) je poleteo sa aerodroma Ramom, kraj vojne baze Ovda, uoči izbijanja neprijateljstava između dve susedne zemlje.

Osim toga, poznato je da Azerbejdžan već dugo kupuje izraelsko oružje zbog čega je Iran još 2012. izrazio zabrinutost svom bivšem ambasadoru u toj zemlji.

I mada Ministarstvo spoljnih poslova Izraela ne objavljuje detalje prodaje po zemljama, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je 2016. godine rekao da je njegova zemlja 2016. godine kupila odbrambenu opremu u vrednosti od 4,85 milijarde dolara od jevrejske države.

Izraelski mediji navode da je kompanija Elbit sistemi prodala Azerbejdžanu, šiitskoj zemlji, naoružane dronove, oružje koje je izmenilo vojnu ravnotežu u decenijskom nesporazumu u kojem su jermenski borci dugo imali prednost na planinskim punktovima.

Savetnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev izjavio je za izraelski novinski sajt Vala (Walla) prošle nedelje da Azerbejdžan koristi izraelske dronove, uključujući i takozvane bespilotne letelice samoubice koji mogu da unište mete u Nagorno-Karabahu.

Predsednik Izraela je "izrazio žaljenje zbog izbijanja neprijateljstava i gubitka života na obe strane" u Nagornu-Karabahu, navedeno je u saopštenju predsedničkog kabineta u kojem se dodaje da dugotrajni odnosi s Azabejdžanom nisu upereni ni protiv jedne strane i da je Izrael spreman da pošalje Jermeniji humanitarnu pomoć i izražena nada da će se ambasador Jermenije brzo vratiti.

Sudeći po podacima Međunarodnog istraživačkog instituta za mir u Stokholmu (Sipri) u proteklih pet godina Izrael je najveći snabdevač oružjem Azerbejdžana.

Prodaja oružja u vrednosti od preko 740 miliona dolara stavlja Izrael ispred Rusije.

Predsednik jerusalimskog Instituta za strategiju i bezbednost Efraim Inbar izjavio da je Azerbejdžan važna zemlja za Izrael.

On je rekao da Izrael uvek pokušava da bude dobar snabdevač i da i u vreme napetosti nastoji da poštuje sporazume sklopljene s Azerbejdžanom.

Izraelski odnosi s Azerbejždanom datiraju iz 1990-tih godina.

Dve zemlje su uspostavile diplomatske i trgovinske odnose u vreme kada je Izrael nastojao da uspostavi mostove sa muslimanskim zemljama, a Azerbejdžan je težio da izgradi nove odnose izvan tradicionalnih veza sa Moskvom.

Izrael iz Azerbejdžana uvozi naftu, a izvozi oružje i on je jedan od najvećih klijenata izraelske odbrambne industrije, rekla je Galija Lindeštraus, analitičar u telavivskom Institutu za strateške studije.

Jermenija takođe optužuje Tursku, saveznika Azerbejdžana, da Baku snabdeva dronovima.

To, međutim, ne znači da postoji savezništvo između Izraela i Turske koje su suprotstavljene u odnosu na izraelski sukob sa Palestincima, nalazišta gasa u Mediretnu i sukoba u Libiji, navodi AFP.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR