Svet

0

Berlin oprezno opimističan oko rešenja sukoba u Libiji

Autor: IG

Izvor: Beta

Berlin oprezno opimističan oko rešenja sukoba u Libiji

Izvor: Foto: AP/Manu Brabo

"Ima razloga za oprezni optimizam", rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas na konferenciji za novinare u Berlinu.

On je ukazao da vidi da dve zaraćene strane prelaze "sa vojne logike na političku logiku".

"Mislimo da postoji prozor u kome mnogo toga što nije bilo moguće poslednjih nedelja sada jeste", dodao je Mas koji je bio kopredsedavajući sastanka sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

Gutereš se složio da nedavni razvoj događaja daje retku šansu da "se ostvari pravi napredak u potrazi za mirom i stabilnošću u Libiji".

Nemačka predvodi mejdunarodne napore da se zaraćene strane vrate na trajni prekid vatre i na političke pregovore, kao i da regionalne sile koje ih podržavaju poštuju embargo na oružje.

"Uvek smo rekli da stabilizovanje Libije nije sprint nego maraton. Ali posle faze gde je izgledalo da se krećemo unazad poslednjih meseci dobro je da može da se kaže da smo uspeli da napravimo još jedan kilometar danas", rekao je Mas.

Pregovori vojnih i policijskih predstavnika dve strane održani krajem septembra u Hurgadi u Egiptu, počeli su da pripremaju teren za trajni prekid vatre.

Poslanici dve rivalske strane takođe su 10. septembra u Maroku došli do dogovora o institucijama. Nešto pre toga u septembru u Montreu u Švajcarskoj na međulibijskim razgovoroma postignut je dogovor o izborima za 18 meseci, posle formiranja nove vlade nacionalnog jedinstva.

Mas i Gutereš ponovo su naglasili potrebu da se poštuje embargo na oružje kao preduslov za svaki povratak na mirovne pregovore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR