Svet

0

Oboren azerbejdžanski avion u Nagorno-Karabahu

Autor: KP

Izvor: Beta

Oboren azerbejdžanski avion u Nagorno-Karabahu

Izvor: Foto: Beta, AP

"Protivvazdušni sistemi jermenskih snaga u severoistočnom pravcu Arcaha (nepriznata republika Nagorno-Karabaha) oborili su jutros jedan neprijateljski avion i jedan dron. Borba se nastavlja duž cele linije fronta. Neprijatelji su pokušali da se probiju kroz liniju fronta u nekoliko pravaca", navela je Stepanjan, prenosi TASS.

Novi sukob oko Nagorno-Karabaha, većinski jermenske enklave u Azerbejdžanu, izbio je 27. septembra i od tada je poginulo više od 100 ljudi, a ranjene su stotine. I Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i vojnu mobilizaciju.

Sukob u Nagorno-Karabahu počeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske ŠR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR