Svet

0

Pogrešno podešen radar uzrok obaranja ukrajinskog aviona u Iranu

Autor: IG

Izvor: Beta

Pogrešno podešen radar uzrok obaranja ukrajinskog aviona u Iranu

Izvor: Foto: AP/Ebrahim Noroozi

"Došlo je do propusta zbog ljudske greške u poštovanju procedure" podešavanja radarskog sistema što je dovelo do "greške od 107 stepeni" u tom sistemu, i nije dozvolio da se pravilno vidi putanja predmeta u polju radara, navodi se u izveštaju objavljenom sinoć.

Ta prva greška je, kako se navodi, izazvala opasan sled događaja koji je ipak mogao da bude sprečen da su preduzete druge mere.

U dokumentu predstavljenom kao izveštaj o događajima a ne kao konačni izveštaj istrage, navode se i druge greške u minutima koji su prethodili obaranju aviona.

CAO ukazuje da je uprkos pogrešnim informacijama kojima je raspolagao o putanji letelice, operater radarskog sistema mogao da identifikuje cilj kao linijski avion, ali je on imao "lošu identifikaciju".

U izveštaju se navodi i da je prvu od dve rakete protivvazdušna odbrana ispalila bez prethodnog odgovora koordinacionog centra. Druga raketa ispaljena je 30 sekundi kasnije imajući u vidu kontinuitet putanje detektovanog cilja, dodaje se u izveštaju.

Avion aviokompanije "Ukraine internešenal erlajns" na letu PS-752 od Teherana do Kijeva srušen je 8. januara sa dve rakete. U nesreći je poginulo svih 176 ljudi u letelici, uglavnom državljana Irana i Kanade, ali i 11 Ukrajinaca, od kojih devet članova posade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR