Svet

0

Rumunski predsednik poverio smenjenom premijeru da formira novu vladu

Autor: SA

Izvor: Beta

Rumunski predsednik poverio smenjenom premijeru da formira novu vladu

Izvor: Foto: Beta/AP/Vadim Ghirda

Rumunski parlament je juče izglasao nepoverenje manjinskoj centrističkoj vladi Ludovika Orbana, i time znatno povećao izglede za raspisivanje vanrednih izbora.

Orbanovovoj proevropskoj vladi, na vlasti od novembra, nepoverenje je izglasano na predlog socijaldemokratske partije koja joj zamera izmenu izbornih zakona u godini pred izbore.

"Zadužujem Orbana da formira novu vladu i da ode u parlament" da traži glasanje o poverenju, rekao je Johanis posle konsultacija sa parlamentarnim strankama.

Ponovnim imenovanjem istog premijera, predsednik iz desnog centra nastoji da poveća šanse za sazivanje prevremenih izbora jer se nada da bi na izborima bio izmenje odnos snaga u Parlamentu gde socijalisti imaju većinu.

"Imamo s jedne strane liberalnu vladu (smenjenu) sa reformističkom agendom i s druge Socijaldemokratsku stranku (PSD) koja i dalje ima veliki broj poslanika i protivi se svakoj promeni", rekao je Johanis objašnjavajući svoj stav.

Po Ustavu, potrebno je da pokušaji formiranja vlade propadnu dva puta u razmaku od 60 dana da bi predsednik mogao da raspusti Parlament. Tome se nada predsednik Johanis koji je iz iste liberalne stranke (PNL) kao Ludovik Orban.

Liberali kojima ankete daju 47 odsto glasova, takođe su za održavanje izbora što je pre moguće. Orban zato namerava da od sopstvene stranke traži da mu ne pruži poverenje prilikom glasanja u Parlamentu.

Pobednici na poslaničkim izborima 2016. - Socijaldemokrate koje gube podršku, protiv su održavanja izbora pre isteka sadašnjeg poslaničkog mandata u decembru. Oni prete da će se obratiti Ustavnom sudu da bi sprečili scenario koji želi Johanis.

Po najnovijoj anketi objavljenoj u ponedeljak, Socijaldemokratska stranka koja je na izborima 2016. godine dobila 45 odsto glasova, pala je na 20 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR