Svet

0

EU priprema nova ograničenja emisije štetnih gasova za automobile

Autor: VV

Izvor: Beta

EU priprema nova ograničenja emisije štetnih gasova za automobile

Izvor: Foto: Pixabay

Komisija traži da za automobile i terenska vozila prosek emisija CO2 padne za 30 odsto do 2030. godine, sa međuj ciljem za smanjenje od 15 odsto do 2025. Te predloge još treba da razmotre zemlje članice i Evropski parlament pre nego što budu usvojeni.

Nove restrikcije deo su glavnih mere koje je Komisija predstavila danas u svom paketu "Čista mobilnost" koji ima dupli cilj - uspešno odgovoriti na obaveze koje je EU preuzela prema Pariskom sporazumu o klimi, a takođe i podstaći sektor vozila na čistu energiju, što se smatra strateškim potezom. EU se u okviru Pariskog ugovora obavezala da će smanjiti emsije ugljendioksida za 40 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 1990. godine.

Posle skandala dizelgejt, posle koga su se nizala otkrića o razlici između deklarisane emisije zagađujućih gasova automobila i stvarne količine tih gasova koji se ispuštaju na putevima, EU takođe nastoji da povrati kredibilitet u svoj automobilski sektor.

Prema Evropskom udruženju proizvođača automobila (ACEA), u Evropi je 2015. na saobraćajnicama bilo samo 0,1 odsto električnih vozila i 0,4 hibridnih vozila. Poslednji podaci prodaje novih automobila samo malo više ohrabrujući. U drugom tromesečju ove godine nove registracije hibridnih i električnih vozila su znatno porasle u odnosu na godinu dana ranije, za 61,1 odnosno 45,8 odsto, ali ta vozila i dalje čine neznatan udeo u ukupnoj prodaji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR