Svet

0

U Evropi blago smanjenje nezaposlenih

Autor: AS

Izvor: Tanjug/Novi magazin

U Evropi blago smanjenje nezaposlenih

U odnosu na pre godinu dana, stopa nezaposlenosti je u 19 od 27 članica EU smanjena, a porasla je u osam zemalja, podaci su evropske statističke službe Evrostat.

Stopa nezaposlenosti predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnog stanovništva.

U zoni evra stopa nezaposlenosti u maju je ostala nepromenjena u odnosu na april i iznosila je 9,9 odsto, dok je u maju prošle godine iznosila 10,2 odsto.

U celokupnoj EU stopa od 9,3 odsto u maju je bila nepromenjena u odnosu na april, dok je u maju 2010. iznosila 9,7 odsto.

Od članica EU, najveći rast nezaposlenosti zabeležen je u Grčkoj, koja se nalazi u dužničkoj krizi i primenjuje oštre mere štednje.

U odnosu na prvo tromesečje 2010, stopa nezaposlenosti u Grčkoj je porasla sa 11 odsto na 15.

Pored Grčke, veći rast nezaposlenosti između prvog tromesečja prošle i prvog tromesečja ove godine zabeležen je u Bugarskoj, sa 10,1 odsto na 11,2 odsto.

Rekordna nezaposlenost u EU u maju zabeležena je u Španiji, gde je čak 20,9 odsto stanovništva u radnom dobu bez posla.

Sa druge strane, najmanju nezaposlenost imaju Holandija (4,2 odsto), Austrija (4,3 odsto) i Luksemburg (4,5 odsto).

Povećanje stope zaposlenosti na 75 odsto jedan je od pet prioriteta desetogodišnjeg ekonomskog plana pod nazivom "Evropa 2020", koji je Evropska komisija predstavila u martu, podsetio je časopis "Poslovi" u najnovijem broju.

Strategija definiše pet glavnih ciljeva na nivou EU, koje bi države članice trebalo da prevedu u nacionalne ciljeve - povećanje stope zaposlenosti stanovništva starosti od 20 do 64 godine sa sadašnjih 69 odsto na 75 odsto, povećanje investicija u istraživanje i razvoj na tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) EU.

Jedan od ciljeva je i smanjenje broja onih koji rano napuštaju školu sa sadašnjih 15 odsto na ispod 10 odsto i obezbeđivanje da najmanje 40 odsto mladih ima diplomu srednjeg obrazovanja ili više škole i fakulteta.

U Makedoniji koja je od 2005, kandidat ya prijem u EU, stopa nezaposlenosti je skočila u 2010. na 32,3 odsto, pokazali su podaci Evrostata. Nezaposlenost među mladim ljudima dostigla je čak 50 odsto. 

Tendencija rasta stope nezaposlenosti u Makedoniji nastavljena je i u ovoj godini, pa je u prvom tromesečju iznosila 33,6 odsto.

Prema časopisu "Poslovi," u Srbiji je u aprilu stopa nezaposlenosti za muškarce bila 22 odsto, a za žene 22,5 odsto.

Takođe, postoje razlike između regiona, pa je tako najniža stopa nezaposlenosti u regionu Beograda - 18,9 odsto, potom u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 22 odsto, nešto je veća u Vojvodini - 22,9 odsto, a najviša u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosi 24,8 odsto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR