Stav

0

Nadežda Gaće: Maske

Autor: IG

Izvor: Novi magazin

Nadežda Gaće: Maske


Nešto malo pre toga održan je skup ispred zgrade Skupštine Srbije kako bi učesnici iskazali da su protiv “preporuke nošenja maski na otvorenom” jer, kako je istaknuto u medijskom izveštaju, “maske ne pomažu protiv virusa”.

Nije ovo ništa bilo masovno, ali nije ni usamljen slučaj, verujem da bi većina mogla da se seti nečeg sličnog. Uostalom, nešto masovnije je bilo osporavanje znanja i iskustva sa raznim peticijama: “STOP Corona teroru / STOP nasilju nad građanima”, koju je potpisalo 440 građana, kako piše “…u ime naroda, zahtevamo jednoglasno i saborno...”.

Zavidan je broj peticija na ovu temu i neću se njima baviti – većina je imala veoma jasne političke konotacije, ali je kao tema uglavnom uzimana polemika s merama koje su predlagali ljudi čija je profesija takva da zaslužuje da se bar ozbiljno nad tim zamisli.

Znam i da postoji mnogo argumenta koji se suprotstavljaju mojoj osnovnoj tezi o bahatosti i nekulturi u društvu, koje bagatelisanjem informacija i nadriznanjem dovodi sebe i druge u opasnost, pre svega zbog malobrojnosti. Znam i da je danas lako preko društvenih mreža pozvati na proteste desetine, ali ne i stotine, a pogotovu hiljade građana, kao što je lako pronaći aplikaciju za peticiju koja će u kratkom vremenu o tome obavestiti ceo adresar telefona s kojeg se pokreće.

Međutim, ono što mene “žulja” jeste atmosfera u kojoj združenim snagama političari, visoko dometni mediji, uticajne i poznate ličnosti – od kojih je mnogo njih slavu steklo na bizarne načine kao što su rijaliti igrači, jutjuberi i influenseri... – promovišu teorije zavere i, ama baš uvek, postojanje neke prave istine koja nije ni nalik onoj koja je dostupna i poznata svima, a kako se o koroni malo zna, idealna je tema za promociju svih vrsta teorije zavera, pa čak i te da je sramota nositi zaštitne maske.

Maske su od pamtiveka služile za skrivanje ili stvaranje nekog novog identiteta – pa su ih koristili i banditi, i raskalašno plemstvo, i vračevi, i za ritualne obrede ...

Postoje svedočanstva stara 35.000 godina o maskama, a najstarija sačuvana maska stara je 9.000 godina. Medicinske maske verovatno počinju sa maskom doktora Čarlsa de Lormea, koji je započeo upotrebu maski za koje se verovalo da su efikasne u odbrani od kuge. Nisu bile. Nisu bile ni štetne, ali je nakon toga upotreba zaštitnih maski ušla u masovnu i dokazano korisnu upotrebu, i medicinska struka celog sveta ih koristi, a u aktuelnoj pandemiji i te kako promoviše.

Najnovija ekspanzija medicinskih maski jedinstvena je u istoriji. Nikada brže, nikada u većem broju, ne maska nego ni bilo koji drugi proizvod, nije osvojio svet. Nikada to nije bilo ni sa ovako jasnim razlogom. ...ali teorije zavere preplavile su svet svojim “istinama”. U neodraslim društvima kao što je naše opšte mesto u komunikaciji onih koji nas i čine neodraslim kao društvom nošenje maski se poistovećuje sa ugrožavanjem ljudskih prava, a sloboda ogleda u pravu na ugrožavanje drugih.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR