Stav

0

Jelka Jovanović: Ečke, tečke

Autor: IG

Izvor: Novi magazin

Jelka Jovanović: Ečke, tečke

Čakor se ovih dana opet kvalifikovao za “endulirular” izjavom mandatarke da svako selo u Srbiji mora dobiti internet. Pa i to gore na Čakoru jer, valjda, mečkama i baki koja gaji kozu, dve i poneku koku u životu usamljenika u vrletima nedostaje samo internet.

Ovoj vesti prethodila je najava Poreske uprave da će ajtijevcima (prevodiocima, influenserima...) biti naplaćivan porez na sve prihode iz inostranstva, gde zarađuju formalno. Po nalogu službe, ako se ne prijave sami. Što ne čudi jer ako valja na Čakoru i Vrškoj čuki, ma u svakoj planinskoj zabiti u kojoj žive poneka baka i poneki deka, a i poneka mečka, dovesti internet, valja i sakupiti pare. A statistika pokazuju da je IT-sektor najbrže rastući, te da Srbija obiluje genijalcima koji iz svojih čaurica ovde prave čuda u virtuelnom svetu. Dakle, imaju, pa neka ulože u baku i dve mečke da bi se, endulirular, zadržale sve tri na Čakoru. A ako baki nešto zafali kad je sneg zaveje, naručiće. Klikom, virtuelno. I isto tako dobiti!

Bilo bi smešno, da nije žalosno. Ne oporezivanje modernih gastarbajtera koji, za razliku od onih iz prethodnih vek, dva, ne moraju bukvalno trbuhom za kruhom već iz svojih soba okupiraju poslovni svet. I ovde troše svoj novac, koji će uskoro biti veći, ako već nije, od čuvenih “deviznih doznaka” koje se i dalje donose u gaćama! Za siromašne rođake. No, za razliku od tih neevidentiranih prihoda na koje se ne plaća porez – kao ni za žurke koje estradni umetnici prave u klubovima po inostranstvu – po analizama programera, nekima od njih se smeši neverovatna stopa od 80 odsto (državi). Ekstraprofiteri, što bi svojevremeno rekao Mlađan Dinkić. U toj perspektivi utešno deluje računica da će se većina zadržati na 40 odsto prihoda za “opšte dobro”, koliko poreski košta i “minimalac”.

Nije upitno da li na prihode koje ostvaruju državljani Srbije treba da plate nekakav porez; to rade čak i radnici u pelenama, a ni genijalci nisu tikve bez korena iako rade iz sopstvenog prostora, na sopstvenoj opremi. Pa ako je Aleksandar Vulin platio (?) porez na parice koje je ženina tetka iz Kanade donirala za stančić u Beogradu, što ne bi i programer odužio dug domovini! Tim pre što će i baka i mečke biti namirene.

Stvarno, bilo bi smešno da nije tragično. Da li je ikome u Vladi Srbije palo na pamet da bakama i dekama iz odumirućih sela, a reč je o stotinama sela i tek nešto više baka i deka, umesto širokopojasnog interneta na najbližoj lokaciji, na primer, izgradi dom u kojem će provesti zimu, u toplom, uz medicinsku negu? Pa i internet! Verovatno nema živog IT-čudaka, prevodioca ili influensera koji bi se bunio da deo novca tako donira. A ako neko mlađi poželi da se vrati/dođe u vrleti, izgradi za početak put, pa ako još neko krene njim u jednom smeru, i internet. I umreži ih. Bez pljačke onih koji ne mogu ovde da zarade za život i ponižavanja onih kojima je pomoć neophodna. I prinudne cirkulacije mozgova, kako mandatarka doživljava odlazak mladih i sposobnih.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR