Region

0

Borel: Status kandidata BiH u EU se može razmatrati tek kada bude napretka u svim prioritetima

Autor: AP

Izvor: Beta

Borel: Status kandidata BiH u EU se može razmatrati tek kada bude napretka u svim prioritetima

Izvor: Foto: Beta / FENA/Harun Muminovic

Borel je istakao važnost odavanja pošte svim žrtvama rata i kolektivnom sećanju, a pozdravio je zajedničku izjavu Predsedništva BIH povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je godišnjica koja je i prilika da se osvrnemo šta se dešavalo u prošlosti i da odamo poštu žrtvama i svima onima koji su radili na pravcu pomirenja", istakao je evropski diplomata posle sastanka s članovima Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Borel je naglasio da bi veoma važna bila zajednička komemoracija za sve žrtve rata u BiH. "To naglašavam zato što je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU. Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti", istakao je on.

Ukazujući na važnost mira u BiH, Borel je potvrdio podršku EU naporima BiH na evropskom putu.

"Nemam lekcije i pridike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje je bilo na putu ka EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posledica zajedničkih napora", izjavio je Španac Borel.

On je istakao da je EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine, dodavši da je sada na vlastima u BIH da intenziviraju napore na evropskom putu.

"Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 odsto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije", kazao je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost.

Danas se navršava 25. godina, otkako je u jednoj vojnoj bazi u SAD parafiran Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan četvorogodišnju građanski rat u BiH.

 

Borel s delegacijom Saveta ministara BiH: Evropski put nema alternativu

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel koji je danaas u poseti BIH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, sastao se i s delegacijom Saveta ministara BiH.

Ministar finansija i trezora, Vjekoslav Bevanda, izjavio je potom da je na sastanku istaknuto da "evropske integracije nemaju alternativu", i "da su svi politički akteri u BiH saglasni da je put u EU ono što će doprineti boljem životu svih građana BiH".

Saveta ministara BiH je dalje saopštio da je na sastanku, na kojem je bila i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, "posebna pažnja posvećena je obavezama koje BiH ima u procesu ispunjavanja uslova za prijem u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcionog plana iz 'Mišljenja Evropske komisije' ".

Bevanda je rekao da u procesu evrointegracije "moraju učestvovati svi nivoi vlasti u skladu sa ustavnim uređenjem BiH", jer će "jedino tako uspeh biti zagarantovan", te upravo zbog toga postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU.

Po njegovim rečima, "svima je jasno kako je neophodno ubrzati reforme na evropskom putu" i "svi u BiH treba da preuzmu odgovornost za svoj deo obveza, uz puno poštovanje Ustava i važećih zakona".

Ministarka Turković je zahvalila EU za pomoć, istakavši važnu odluku EU da omogući pristup BiH instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije.

Ona je navela da je "evropska perspektiva ključni prioritet BiH" i da je potrebna stalna komunikacija s institucijama EU o ciljevima koje treba postići.

Naglasila je da je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podrška EU za rešavanje migrantske krize.

Borel je istakao da očekuje da "Savet ministara BiH ostane posvećen sprovođenju reformi koje će BiH omogućiti da napreduje ka EU", te pozvao institucije BiH da "pojačaju dinamiku sprovođenja reformi na evropskom putu".

Na sastanku su bili i Milorad Đurđević, predstavnik predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltije i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR