Region

0

Predsednik Zoran Milanović protiv zatvaranja i policijskog časa

Autor: KP

Izvor: Beta

Predsednik Zoran Milanović protiv zatvaranja i policijskog časa

Izvor: Foto: Beta, HINA / Dario Grzelj

"Ovo je borba za zdravlje, ali pre svega za mentalno zdravlje čovečanstva. Mislim da one koji pričaju o policijskom satu treba strpati u 'maricu'. Od izraza 'policijski sat' se čoveku koža naježi", rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je dodao da će se oni koji to rade morati nositi s posledicama tih odluka.

"Bez ustavne podloge to se zove kršenje ljudskih prava", dodao je hrvatski predsednik, upitavši da li to znači da će u eventualnom policijskom satu "policajci s dugim cevima ići okolo i hapsiti".

Milanović je rekao da su sadašnje mere dovoljne, a da su ljudi preplašeni. "Treba biti oprezan i više od toga nije moguće", naglasio je on.

Predsednik je ocenio da će kad sve prođe, Švedsku morati "ili izbrisati s karte ili im dati da vode ceo svet, jer jedino se oni ponašaju tako da im je u prvom planu mentalno zdravlje".

I premijer Andrej Plenković je ranije rekao da je uprkos povećanju broja obolelih "zatvaranje" krajnja opcija koju će Hrvatska primenjivati u borbi protiv širenja koronavirusa, jer želi da život funkcioniše.

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, vlasti svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju mera, pre svega, držanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, a na otvorenom ako nije moguće držati fizički razmak.

Od utorka su na snazi nove mere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a doneta je odluka i o skraćivanju samoizolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom sa 14 na deset dana. To se, međutim, ne odnosi na osobe koje rade u ustanovama za starije i teško bolesne i osobe s invaliditetom.

Među ostalim je zabranjena prodaja alhokola od ponoći do šest ujutro.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su potvrđena 2.772 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 20 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze 15.106, među njima je 1.027 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 74. U protekla 24 sata testirano je 9.287 osoba, a u samoizolaciji je 29.098 osoba.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR