Region

0

Dodik: Za RS prihvatljiva samo sveukupna reforma pravosuđa u BiH

Autor: SA

Izvor: Beta

Dodik: Za RS prihvatljiva samo sveukupna reforma pravosuđa u BiH

Izvor: Foto: prtscr ytb

Dodik je ocenio da se samo tako mogu postići rezultati i doći do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

On je istakao da parcijalne izmene, kako to predlaže šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, ne mogu dovesti do reda u pravosudnom sistemu.

"Vraćanje poverenja javnosti u pravosuđe, za koje se i mi zalažemo, a o kojem govori Satler, nije moguće samo izmenom Zakona o Visokog sudskom i tužilačkom savetu (VSTS)", kazao je Dodik za Novinsku agenciju RS Srna.

Prema njegovim rečima, ako već evropske strukture ulažu sredstva u VSTS BiH, kako je to naveo Satler, onda bi neko mogao da izvede zaključak da presudan uticaj na pravosuđe u BiH dolazi upravo iz međunarodnih struktura.

"Nas to može navesti na razmišljanje zašto bi ih mi uopšte više finansirali", kazao je Dodik.

On je naglasio da je bilo kakva supervizija u ovoj oblasti u BiH neprihvatljiva i nedopustiva, te da pravosuđe u BiH treba reformisati u celini i osloboditi ga od finansiranja spolja.

"Samo u tom slučaju imaćemo svoj pravosudni aparat, koji će odgovarati građanima koji ga plaćaju, lišen bilo kakvih uticaja sa strane", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johan Satler izjavio je juče da je razočaran izostankom napretka BiH na evropskom putu, posebno u oblasti pravosuđa.

On je pozvao članove VSTS da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je reč o vraćanju poverenja javnosti u pravosuđe i "osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa", dodavši da ti aspekti nisu dovoljno utemeljeni u pravosuđu BiH.

Satler je takođe istakao da je u izveštaju EK o BiH veoma jasno navedena hitna potreba sprovođenja pouzdanog i nezavisnog sistema provera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

"Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provere treba da budu propraćene spoljnim nadzorom", rekao je šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim rečima, u cilju omogućavanja tih promena, potrebno je hitno izmeniti Zakon o VSTS-u.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR