Region

0

Satler nezadovoljan napretkom BiH na putu ka EU, posebno u oblasti pravosuđa

Autor: KP

Izvor: Beta

Satler nezadovoljan napretkom BiH na putu ka EU, posebno u oblasti pravosuđa

Izvor: Foto: prtscr youtube

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izveštaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, Satler je danas predstavio Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTS-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Satler je istakao razočarenje izostankom napretka u izveštajnom periodu, naročito u pravosuđu, saopšteno je iz Delegacije EU u BIH.

"Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja", istakao je Satler.

On je pozvao članove VSTS da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je reč o vraćanju poverenja javnosti u pravosuđe i "osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa", dodavši da ti aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

"To se mora promeniti", naglasio je Satler.

Još je istakao da je u Izveštaju vrlo jasno navedena hitna potreba sprovođenja pouzdanog i nezavisnog sistema provera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

"Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provere trebaju biti propraćene spoljnim nadzorom", istako je šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim rečima, u cilju omogućavanja tih promena, potrebno je hitno izmeniti Zakon o VSTS-u.

"Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Osim ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi VSTS-a rade proaktivno i vode svojim primerom", ističe se u saopštenju.

Satler je naglasio da je krajnje vreme da se pokrene ova promena, a prvi korak u tom pravcu je uspostavljanje profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS-a, na što se Veće i obavezalo.

Istovremeno, Satler je zahvalio VSTS na brzoj reakciji u vezi sa zabrinutošću Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritetu predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

"To je primer prepoznavanja problema, koje VSTS treba češće pokazivati javnosti", kazao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR