Region

0

U Albaniju vraćeno pet članova porodica ekstremističkih boraca u Siriji

Autor: IG

Izvor: Beta

U Albaniju vraćeno pet članova porodica ekstremističkih boraca u Siriji

Izvor: Foto: AP

Rama nije hteo da otkrije koliko se albanskih državljana još nalazi u Siriji ali je rekao da su identifikovani i da je zemlja "dobro pripremljena da preduzme sledeći korak i da vrati i ostalu decu".

"Već smo napravili pravi korak da sve dokumentujemo i sada treba da poguramo stvari i vrlo sam optimističan da će se to desiti vrlo brzo", rekao je Rama.

On je to rekao za AP na aerodromu u Bejrutu pre nego što je poleteo sa petočlanom grupom koja se vraćala iz sirijskog kampa al Hol, na severoistoku Sirije.

Rama je rekao da su ti povratnici sada u "novoj fazi svog života" i da će im biti potrebna zdravstvena i mentalna nega da se izbore sa traumom i ponovo integrišu i nastave normalan život.

Povratak pet osoba u Tiranu organizovan je posle godinu dana pregovora, ranije je rekao Rama.

Rođaci koji su ostali u Albaniji kažu da ima 52 dece u kampovima, ali Rama nije želeo da navede broj.

Nekoliko stotina albanskih mušakraca pridružilo se Islamskoj državi i drugim grupama koje se bore u Siriji i Iraku od početka 2010-ih. Mnogi su poginuli i njihove žene i deca ostali su blokirani u sirijskim kampovima.

Rama je rekao da je šef libijske obaveštajne službe general Abas Ibrahim odigrao ključnu ulogu u repatrijaciji albanskih državljana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR