Region

0

Lavrov: Rusofobne zemlje EU prepreka za jačanje rusko-hrvatskih veza

Autor: SA

Izvor: Beta

Lavrov: Rusofobne zemlje EU prepreka za jačanje rusko-hrvatskih veza

Izvor: Foto: Beta/AP/Petros Giannakouris


"Ozbiljnu prepreku na putu daljeg jačanja rusko-hrvatskih veza i dalje predstavljaju sankcije ili, bolje rečeno, vrtlog sankcija koje promovišu Brisel i brojne rusofobne zemlje unutar EU prema direktnom nalogu Vašingtona. U poslednje vreme takva antiruska linija postala je puno aktivnija", rekao je Lavrov u intervjuu objavljenom danas u zagrebačkom Večernjem listu.

On je tako odgovorio na pitanje šta je dovelo do zastoja u rusko-hrvatskim odnosima i koje su prepreke za poboljšanje saradnje do onog nivoa koje imaju Slovenija ili Srbija.

Lavrov je, međutim, rekao da ne bi "kvalifikovao bilateralne odnose kao zastoj" podsetivši na niz susreta koje je proteklih godina imao s hrvatskim funcionerima, kao i na privrednu saradnju.

Na pitanje u kojem se delu preklapaju interesi Rusije i Hrvatske u međunarodnim pitanjima i u jugoistočnoj Europi, na primer u BiH, Lavrov je odgovorio da je to pre svega "na principijelnom nivou".

"Region jugoistočne Evrope ostaje prirodno, istorijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gde bi zajednički napori trebalo da podrže procese koji podrazumevaju produbljivanje međusobnog razumevanja između regionalnih učesnika i izgradnju istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja zasnovanog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima", rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov koji od danas boravi u poseti BiH naveo je da jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Dejtonskog sporazuma.

"Uvereni smo da Dejtonski sporazum zadržava svoju aktuelnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti BiH, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima omogućuju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti, kao i razvoj", naglasio je Lavrov.

Razgovor je vođen kada su već dogovoreni svi detalji njegove posete Hrvatskoj koja je trebalo da bude danas, ali je odložena zbog pogoršanje epidemiološke situacije vezane uz korona virus, a ne zbog političkih razloga, navodi zagrebački dnevnik.

Lavrov danas boravi u BiH odakle sutra nastavalja u posetu Srbiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR