Region

0

U Sloveniji stanje kritično: 1.113 novozaraženih, sedmoro umrlo

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

U Sloveniji stanje kritično: 1.113 novozaraženih, sedmoro umrlo

Izvor: Foto: pixabay.com

Pošto se nastavlja, kako je ocenjeno, vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kojeg Slovenija od subote "zatvorena" na bar sedam dana, od sutra se uvodi zabrana kretanja izvan područja matičnih opština, prenosi agencija Hina.

S novim je zarazama broj ukupnih potvrđenih infekcija od početka epidemije povećan na 24.063, od čega je aktivnih slučajeva 15.230, a 14-dnevna incidencija zaraze povećala se na 727 na 100.000 stanovnika, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

I dalje se raste broj obolelih u bolnicama, gde su 523 pacijenta, od čega 82 na odelenjima intenzivne nege, a s novim smrtnim slučajevima broj umrlih od posledica Kovida-19 povećao se na 248.

"Ako je ikako moguće, ostanite kod kuće, samo tako epidemiološku krivu možemo okrenuti ka dole", kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, portparol Vlade za Kovid-19. 

"Situacija je teška i stanje se menja iz sata u sat", rekao je Kacin dodajući da vlada  razmatra hitne mere u svrhu povećanja kapaciteta bolnica.

On je pozvao građane da dosledno poštuju mere jer vlada više nema "manevarskog prostora" za nove strože mere.

Ministar zdravstva, Tomaž Gantar, sinoć je uredbom na 14 dana obustavio sve zdravstvene usluge koje nisu hitne, uključujući i preventivne zdravstvene programe, kako bi se prioritet dao obolelima od koronavirusa, i najavio da će u rad u bolnicama moći da se uključe i osoblje privatnog zdravstvenog sektora s licencama, lekari-pripravnici i specijalizanti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR