Region

0

U Hrvatskoj 2.421 novooboleli, najviše dosad, umrlo osam osoba

Autor: KP

Izvor: Beta

U Hrvatskoj 2.421 novooboleli, najviše dosad, umrlo osam osoba

Izvor: Foto: Pixabay.com

Trenutno je obolelih 11.144, među njima je 825 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 58. Ukupno je testirano 8.520 osoba, a u samoizolaciji je više od 28.000 osoba.

Najviše novoobolelih je u Gradu Zagrebu, 976 građana.

Od početka epidemije, korona virus je potvrđen kod 36.380 osoba, od kojih se oporavilo 24.799, a umrlo 437. Testirano je 445.568 uzoraka.

Nacionalni štab najavio je donošenje novih mera koje će se odnositi na ograničavanja broja osoba koje se mogu okupljati na javnim mestima na 50, kao i na svadbama koje su i dalje izvor zaraze, na 25 osoba. Mere bi važile od ponedeljka.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u petak da je "zatvaranje" krajnja opcija koju će Hrvatska primenjivati u borbi protiv širenja korona virusa, jer želi da život funkcioniše.

On je izrazio uverenje da je zasad dovoljno apelovanje na građane da poštuju mere i pozvao ih da budu odgovorni.

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, vlasti svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju mera, pre svega, držanja fizičke distance i obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima.

Preporuka je da se maske nose na otvorenom samo ukoliko nije moguće osigurati fizičku distancu, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u Zagrebu je uvedena obaveza nošenja zaštitnih maski napolju ako se ne može držati razmak od dva metra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR