Region

0

EU, SAD i OEBS traže od vlasti BiH hitne reforme

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

EU, SAD i OEBS traže od vlasti BiH hitne reforme

Izvor: Foto: pixabay.com

Izmene i dopune zakona su odobrene u Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma parlamenta BiH 12. oktobra.

"Posebno nas brinu izmene i dopune koje ograničavaju delokrug zakona, sužavaju nespojivost u pogledu angažmana u javnim i privatnim preduzećima, isključuju 'povezane osobe' iz delokruga zakona, te ne uvode potrebne garancije nezavisnosti članova komisije za sprovođenje zakona o sukobu interesa", navodi se u pismu.

Diplomate su istakle spremnost da pomognu da se pripremi "dobar zakon", u skladu s međunarodnim i evropskim standardima.

U pismu se ukazuje da "napredak BiH na evropskom putu" i ekonomski oporavak zavise od sprovođenja ključnih reformi, navedenih u Mišljenju Evropske komisije i jednoglasno potvrđenih u Savetu EU.

"Od BiH se očekuje da hitno usvoji reforme, u koje spadaju zakoni o sukobu interesa, javnim nabavkama, kao i izmene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS), i to do kraja ove godine", naglašava se u pismu.

Upozorava se da samo sprovođenjem "kritične mase reformi" BiH može pokazati bolju funkcionalnost i upravljanje što je potrebno za evropske integracije i vraćanje poverenja javnosti.

"Reforme u ovim oblastima moraju biti u skladu s međunarodnim i evropskim standardima", naveli su Satler, Kavalec i Nelson.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR