Region

0

Crna Gora: Novinaru godinu dana zatvora zbog droge, kaže da je presuda politička

Autor: SA

Izvor: Beta

Crna Gora: Novinaru godinu dana zatvora zbog droge, kaže da je presuda politička

Izvor: Foto: pixabay.com"Svedoci su svedočili u moju korist. Svi dokazi su u moju korist. Sud nije hteo prihvatiti dokaze koje sam ponudio, a koji pokazuju da sam bio na novnarskom zadatku. Presuda je već odavno bila napisana", kazao je Martinović koji je u istražnom zatvoru proveo 14,5 meseci, te je time izdržao sada izrečenu kaznu.

Martinović je presudom Višeg suda u Podgorici januara 2019. godine kažnjen s 18 meseci zatvora, okrivljen da je povezao krijumčare droge korišćenjem svojih poznanstva stečenih u novinarstvu.

Apelacioni sud je iste godine ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje, ocenivši da sud "nije dao nijedan dokaz" koji potvrđuje da je Martinović posredovao u krijumčarenju droge i učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije.

Novom presudom Viši sud u Podgorici je novinara oslobodio optužbe za stvaranje kriminalne organizacije, ali ga je kaznio s godinu dana zatvora i proglasio krivim za "posredovanje u švercu nakrkotika".

Novinar je od početka izričit da su svi njegovi kontakti sa osuđenima za šverc narkotika bili deo njegovog istraživačkog rada.

On je pisao o kradljivcima dragulja iz bande "Pink Panter", što ga je dovelo u kontakt s jednim od njenih pripadnika koji je u istom sudskom postupku osuđen za šverc narkotika.

Uoči presude su Reporteri bez granica pozvali sud da oslobodi Martinovića, uz ocenu da bi "osuđujuća presuda bila nespojiva s pristupanjem Crne Gore EU, za šta su ključni uslov nezavisni i pluralistički mediji".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR