Region

0

Vanredno stanje ponovo u S. Makedoniji, ovog puta da bi izbori bili 15. jula

Autor: SA

Izvor: Beta

Vanredno stanje ponovo u S. Makedoniji, ovog puta da bi izbori bili 15. jula


U saopštenju se navodi daje Pendarovski odluku da proglasi vanredno stanje koje će trajati do 22. juna, doneo na predlog Vlade, da bi se omogućilo neometano pripremanje vanrednih parlamentarnih izbora koji su političke stranke dogovorile za 15. jul, i to uz sprovoođenje mera zaštite tokom izbornog procesa u uslovima pandemije.

"Vanredno stanje u trajanju od osam dana će omogućiti da se neometano odvija izborni proces, da predsednik parmenta donese rešenje o izborima 15. jula i da Državna izborna komisija napravi izmenjeni rokovnik", napomenuo je predsednik.

Pendarovski je istakao da očekuje da prevremeni parlamnetarni izbori "budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu evropsku perpektivu zemlje".

Po uredbi Vlade od 22. marta kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. april, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači da bi bez novog varednog stanja, trebalo da budu 5. jula.

Severna Makedonije od početka januara ima tehničku vladu za sprovođenje izbora, a od raspisivanja izbora 12. marta ne funcioniše parlament jer se raspustio zbog tada planiranih izbora.

Vanredno stanje koje je u Severnoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije koronavirusa, prestalo je u nedelju, 14. juna, posle 88 dana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR