Region

0

Novi protest u Tirani zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta

Autor: IG

Izvor: Beta

Novi protest u Tirani zbog rušenja zgrade Narodnog pozorišta

Izvor: Foto: AP/Gent Onuzi

Kršeći zabranu masovnih okupljanja, uvedenu zbog pandemije koronavirusa, umetnici i pristalice opozicione Demokratske stranke okupili su se blizu ministarstva unutrašnjih poslova, nedaleko od zgrade pozorišta.

Zgrada je srušena juče uprkos protestima, a policija je prvo morala da potisne grupu umetnika i neke opozicione lidere, protivnike rušenja zgrade Narodnog pozorišta koju su izgradili Italijani kada su okupirali Albaniju u Drugom svetskom ratu.

Demonstranti su se zalagali za renoviranje zgrade koju su smatrali važnim delom kulturnog nasleđa.

Opoziciona Demokratska stranka danas je osudila rušenje, nazivajući ga "gnusnim zločinom i neskrivenim kršenjem Ustava i zakona".

Učesnici današnjeg protesta negodovali su i zbog vanrednih mera vlade Edija Rame, uvedenih radi suzbijanja korona virusa.

Brojne policijske snage raspoređene su oko državnih institucija u blizini srušene zgrade.

Rama, nekadašnji gradonačelnik Tirane, rekao je da će na mestu srušene zgrade biti izgrađeno novo pozorište vredno 30 miliona evra, koje će dizajnirati danske arhitekte iz Grupe Bjarke Ingels.

Za sada nije jasno kada će početi izgradnja novog pozorišta.

Prvobitno je bilo planirano da je gradnju izvodi i finansira lokalna kompanija, koja je zauzvrat od vlade trebalo da dobije obližnje zemljište za izgradnju kula.

Vlada je zbog protesta odustala od toga, a izgradnju novog pozorišta sada treba da finansira grad Tirana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR