Region

0

Državni tužilac Hrvatske priznao da je član masonske lože

Autor: SA

Izvor: Beta

Državni tužilac Hrvatske priznao da je član masonske lože

Izvor: Foto: prtscr ytb

 


Jelenić je jutros rekao da zasad ne razmišlja o ostavci, prenela je regionalna N1 televizija. On je dodao da je postao mason, jer mu je to "imponovalo".

Hrvatski mediji propituju Jelenićevu verodostojnost i nepristrasnost budući da je član udruženja, posebno nekog tajnog poput masonske lože, i da se našao u istrazi afere vezane za ucenjivanje oftamologa Nikice Gabrića, osnivača i direktora Specijalne bolnice za oftalmologiju Svetlost, takođe masona.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak troje novinara nedeljnika 7Dnevno. Uhapšeni su zbog sumnje da su ucenjivali Gabrića tražeći od njega 200.000 kuna (oko 27.000 evra) koje bi platio kroz oglase u njihovom listu, da ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. On je to navodno odbio i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Po priznanju da je član masonske lože, glavni državni tužilac je rekao novinarima da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistrage protiv troje novinara, od kojih je jedan takođe mason.

Jelenić je za agenciju Hina rekao da je član masonske lože od marta 2018. i da je pozvan da pristupi udruženju na čijem čelu tada nije bio Nikica Gabrić. On je ispričao da je pošto je primljen u udruženje građana Veliki Orijent učestvovao na još jednom sastanku tog udruženja koje je, zajedno s još nekoliko članova, napustio kada je udruženje preuzeo Gabrić u oktobru 2018. Oni su formirali istovrsno udruženje čiji je i on član.

Vezano za slučaj iznude Nikice Gabrića, Jelenić je juče poslao saopštenje u kojem je naveo da je o svemu obavešten od svog zamenika i da je tokom predistražne faze postupka Gabrić pokušao da utiče na njega.

On je odbacio bilo kakav sukob interesa u tom slučaju.

U saopštenju je napisao da je masonsko udruženje, čiji je član, udruženje građana registrovano u skladu s hrvatskim zakonima i da je podatak o članstvu individualna stvar svakog člana, pri čemu je samo član lično ovlašćen da taj podatak učini javnim. Takođe je naveo i da "dužnost pomaganja među članovima nikako ne uključuje pomoć koja bi bila protivzakonita".

 

Ministar pravosuđa pozvao Jelenića da podnese ostavku

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je danas da očekuje ostavku glavnog državnog tužioca Dražena Jelenić zbog članstva u masonskoj loži."To članstvo potencijalno stvara rizik", rekao je Bošnjaković novinarima u Zagrebu.

On je naglasio da je neprihvatljivo članstvo državnog tužioca u takvom udruženju, bez obzira na to što je ono registrovano po hrvatskim zakonima.

"Delovanje i članstvo u takvim grupama prekriveno je velom tajne i predstavlja potencijalni rizik za delovanje glavnog državnog tužioca i drugih ljudi koji su članovi takvih organizacija", rekao je Bošnjaković.

On je dodao da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj loži i da će ukoliko Jelenić ne podnese ostavku, Vlada razmotriti dalje korake.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR