Region

0

Zaev podneo ostavku, Severna Makedonija dobija tehničku vladu

Autor: SA

Izvor: Beta

Zaev podneo ostavku, Severna Makedonija dobija tehničku vladu

Izvor: Foto: Beta/Vlada Severne Makedonije

 

 


"Vlada radi od 8.30, potpisao sam ostavku, u skaldu sa dogovorom (za izbore) i Zakonom o vladi. Verujem da će veoma brzo da stigne u parlament čime može da počne procedura za izbor prelazne vlade", rekao je Zaev jednom lokalnom mediju.

Zaev, posle dve godine i sedam meseci na premijerskoj funkciji, ostavku podnosi da bi bila formirana tehnička vlada koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, u skladu sa dogovorom lidera vodećih stranka nakon što Severna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Nakon što parlament usvoji ostavku Zaeva, šef države Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutrašnjih poslova i potpredsedniku SDSM Oliveru Spasovskom da bi parment do ponoći potvrdio novi kabinet u kojem opozicija ima dva ministra i tri dopunska zamenika ministara.

Prema takozvanom "pržinskom modelu", koji je prvi put primenjen 2016, tehnička vlada se formira 100 dana pred izbore i u njoj opozicija ima ministra pocije i minstra za rad, kao i dopunske zamenike ministara za finasije, poljopriverdu i za administraciju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR