Region

0

Zaev obećao Varheiju da će Makedonija isporučiti još više argumeta za odluku za početak pregovra

Autor: VV

Izvor: Beta

Zaev obećao Varheiju da će Makedonija isporučiti još više argumeta za odluku za početak pregovra

Izvor: Foto: prtscr ytb

"U periodu pred nama Severna Makedonija će isporučiti još više argumenata Evropskoj komisiji i svim zemljama EU da odložena pozitivna odluka za našu zemlju dođe što je moguće pre i da bude ispravljena greška sa Evropskog samita u oktobru", rekao je Zaev u razgovoru sa Varhejijem, sa kojim se sreo na marginama Samita Centralnoevropske incijative.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Varheji je istakao da Evropska komisija snažno podržava otvaranje preogovora sa Severnom Makedonijom i naveo da se sa zemljama članicama EU radi na usaglašavanju stavova za eventualne promene u metodologiji procesa proširivanja, što će omogućiti brzu pozitivnu odluku za Severnu Makedoniju.

Evrokomesar za proširenje je poručio da su najave da Severna Makedonija ostaje posvećena tome da isporučuje rezultate u demokratskim reformama od velikog značenja i istakao očekivanje da za to postoji podrška svih političkih faktora, uključujući i opoziciju.

Kao deo tih reformi, Varhei je naveo donošenje novog zakona o državnom tužilaštvu, o kojem vladajući SDSM i opozicioni VMRO DPMNE neuspešno preogovaraju od marta ove godine.

Varheji je, kako se navodi u saopštenju, najvio posetu Severnoj Makedoniji i pojačano angažovanje Evropske komisije kako bi se potvrdilo opredelenje za ubrzane perspektive za proširenje i jasnu ekonomsku korist zemlja Zapadnog Balkana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR