Region

0

SDSM okupio stranke koje su za uspeh referenduma o imenu Makedonije

Autor: MIM

Izvor: Beta

SDSM okupio stranke koje su za uspeh referenduma o imenu Makedonije

Izvor: Foto: pixabay

Kako se navodi u saopštenju, oko 30 političkih partija, među kojima su najveće Vladini koalicioni partneri SDSM i DUI, saglasile su se da pozovu građane da izađu na referendum 30. septembra i da glasaju "za".

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO. 

Partije koje su se okupile u neformalnu koaliciju za uspeh refereduma su, kako se ističe, jednoglasne da Makedonija strateške ciljeve može da ostvari jedino kroz članstvo u NATO i EU i da će građani i država imati značajnu korist od evroatlantskih integracija zemlje. 

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev je istakao da uspeh refereduma znači izgradnju evropske Makedonije.

"Uveren sam da će većina građana, koje predstavljamo i koji su nam poverili odgovrnost da vodimo državu, ispuniti svoju građansku dužnost, izaći na referendum i glasati za evropsku Makedoniji", rekao je Zaev.

Kako je dogovreno na sinoćnjem sastanku u Skoplju, partije zadržavaju pravo da vode sopstvenu javnu komunikaciju u vezi sa referendumom, koje mogu da budu individualne i nezavisne ili u okviru drugih koalicija i kampanja. 

Kampanju protiv dogovora sa Grčkom najavila je najveća opziciona partiija VMRO DPMNE, ali se još nije izjasnila da li će pristalice pozvati da glasaju protiv ili da bojkotuju referendum, dok je nekoliko manjih političkih partija i organizacija, predvođenih proruskom "Jedinstvenom Makdonijom" formiralo koliciju za bojkot.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR