Opušteno

0

Uklonjeno gnezdo stršljenova ubica u SAD

Autor: KP

Izvor: Beta

Uklonjeno gnezdo stršljenova ubica u SAD

Izvor: Foto: Beta, AP / Elaine Thompson

Odeljenje poljoprivrede u toj državi nedeljama je tragalo za stršljenovima, lovilo ih i koristilo konac za zube da poveže uređaje za praćenje azijskih gigantskih stršljenova čiji ujed može da bude jako bolan, ali i najveća su pretnja za pčele od kojih farmeri zavise jer oprašuju biljke.

Gnezdo veličine košarkaške lopte nađeno je u gradu Blejnu blizu kanadske granice a u njemu je bilo između 100 i 200 ovih insekata, prema naučnicima koji su u petak objavili da su ga pronašli.

Specijalno zaštićene ekipe usisale su juče te insekte iz rupe u drvetu u velike kanistere. Zaštitna odela sprečavaju da žaoke duge šest milimetara dotaknu radnike, koji su takođe nosili i zaštitu za lice jer uhvaćeni stršljenovi mogu da izbacuju bolni otrov u oči.

Drvo će biti isečeno da bi se izvukli mogući mladi stršljenovi i da se vidi da li su kraljice već napustile košnicu, rekli su naučnici. Zvaničnici sumnjaju da moguće ima još košnica sa stršljenovima u toj oblasti i nastaviće da tragaju.

Uprkos njihovom nadimku i velikoj buci oko pronalaska gnezda najveći stršljenovi na svetu ubiju najviše nekoliko desetina ljudi godišnje u azijskim zemljama, a stručnjaci kažu da je verovatno taj broj daleko manji. Sa druge strane pčele i ose koj se redovno nalaze u SAD ubiju u proseku 62 osobe godišnje, naveo je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Najveća pretnja od gigantskih azijskih stršljenova, koji su dugi pet centimetara, je njihov razorni napad na pčele, koje su već pogođene drugim problemima kao što su bolesti, pesticidi i gubitak hrane.

Taj insekt se obično nalazi u Kini, Japanu, Tajlandu, Južnoj Koreji, Vijetnamu i drugim azijskim zemljama. Američka država Vašington i kanadska provincija Britanska Kolumbija su jedina mesta gde su ti stršljenovi nađeni na američkom kontinentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR