Opušteno

0

U Parizu u toku izložba o ubijenom karikaturisti Šarli ebdoa - Kabiju

Autor: KP

Izvor: Beta

U Parizu u toku izložba o ubijenom karikaturisti Šarli ebdoa - Kabiju

Izvor: Foto: Pixabay.com

Kabijeva supruga Veronik (Veronique) rekla je na otvaranju da na izložbi nazvanoj "Kabijev smeh" treba svi da se smeju.

"Jedna od najvećih stvari koja treba da ostane kao sećanje na njega, jeste smeh. Pod maskama na izložbi treba da se smejemo, jer je smeh lek od grubosti", rekla je ona.

Međutim, atmosfera nije smešna. Izložba koja je besplatna, trebalo je da bude održana na proleće ali je odložena za jesen zbog epidemije korona virusa i održava se istovremeno sa suđenjem osumnjičenima za teroristički napad.

Izložba u opštinskoj zgradi Pariza obezbeđuju dodatne snage bezbednosti, rekao je Žan-Fransoa Pite (Jean-Francois Pitet), organizator i jedan od prijatelja pokojnog karikaturiste.

Na izložbi je predstavljeno oko 350 crteža, među kojima neki nisu objavljeni, a na kojima Kabi kritikuje sve na svoj način - Francusku, predsednike i poznate ličnosti.

Na ulazu izložbe je rekonstruisana Kabijeva kancelarija sa svim neredom koji je za sobom ostavljao. Na stolu su razbacani papiri, neki beli, na nekim su započeti crteži, mastilo, lepak, a pored je kanta za đubre u kojoj se nalaze neki bačeni crteži, kao i hrpa novina.

Na izložbi, na kojoj se povremeno čuje ođek Kabijevog smeha, nalaze se i njegove poruke - "Nema granice za humor koji je u službi izražavanja" ili "Nećemo se nikad razočarati ako se pozovemo na inteligenciju".

Pored Kabija, na izložbi, koja traje do 19. decembra, odata je pošta svim poginulim novinarima i karikaturistima Šarli ebdoa.

Predstavljen je crtež od nekoliko metara na kojima su stolovi celog tima. Na svakom stolu je crtež jednog od stradalog karikaturiste i novinara. Ispod crteža je poruka - Ne menjamo tim koji dobija.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gde su ubili 12 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su "osvetili proroka (Muhameda)".

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR