Opušteno

0

Novosadski "Kaledioskop kulture" počinje u petak

Autor: KP

Izvor: Beta

Novosadski "Kaledioskop kulture" počinje u petak

Izvor: Foto: Pixabay.com

Program je u petak otvoriti umetničko-programski koncept "Liman 5" na mestu gde se susreću industrijsko nasleđe i savremeno stvaralaštvo. Na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana će pet umetnosti - arhitektura, književnost, vizuelna, primenjena i izvođačka, biti uvertira u pet nedelja "Kaleidoskopa kulture".

Programi "Kaleidoskopa kulture" biće dostupni i onlajn. Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" kaže da je podrška onlajn posetilaca velika, što je novi podstrek razvoju kulture.

"Jedinstven podvig u Srbiji i regionu je najbolji opis ovogodišnjeg 'Kalidoskopa kulture'. Svojom kulturom zajedništva, uključujući sve Novosađane, on ne samo što nadilazi uobičajeni pristup kulturi, već ovogodišnjom organizacijom, uživo i onlajn, prevazilazi ograničenja nametnuta virusom korona", rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Dodao je da se "Kaleidoskop kulture" razvija kroz uključivanje umetnika, ustanova kulture, nevladinih organizacija, građana i posetilaca, iz čega prozilazi jak programski koncept.

Kultura zajedništva kroz jedinstven umetničko-programski pristup započeće ovogodišnjim svečanim otvaranjem, uz učešće Srpskog narodnog pozorišta, Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra "Infant", Bitef teatra, Šabačkog pozorišta, teatra Mimart, umetničko-produkcijskog kolektiva Karkatag i Obnova film festa.

Uz otvaranje će ići i izložba o "Velikom Limanu", predstavljanje slobodnih umetnika iz nekadašnje "Kineske četvrti", te izložba studenata sa smera Fakulteta tehničkih nauka za scenski dizajn.

Posle svečanog otvaranja, publiku ispred Fabrike čekaju pozorišne predstave ispred Lančare i Gvožđare, performans ispred Kulturne stanice OPENS, gde će biti i projekcija dečijih filmova, zatim umetničke, vizuelne i zvučne instalacije. Izložbe fotografija takođe će biti na više lokacija.

Opera "Rigoleto", pod dirigentskom palicom Argentinca Luisa Gorelika, u koprodukciji sa Srpskim narodnih pozorištem na programu je u ponedeljak, 7. septembra, kod Češkog magacina.

To će biti prvi put da će ta opera, posle skoro 170 godina od premijere u Veneciji, biti izvedena napolju, i to uz video projekciju na fasadi dugačkoj 50 metara.

"Pravi je trenutak da pružimo jedni drugima ruke – možda sada po prvi put i da zapravo pokušamo da operski umetnici izađu iz operske zgrade i ostvare sjajnu sinergiju sa drugim načinom razmišljanja i drugim prostorom", rekao je reditelj Aleksandar Nikolić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR