Ekonomija

0

HORES traži smanjenje PDV na hranu, odlaganje kredita i jednostavniju prijavu radne snage

Autor: IG

Izvor: Beta

HORES traži smanjenje PDV na hranu, odlaganje kredita i jednostavniju prijavu radne snage

Izvor: Foto: pixabay.com


"Verujemo da će smanjenje PDV biti veoma delotvorna mera, koja će podržati oporavak hotela i restorana u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Austrija, Belgija, Bugaska, Kipar, Češka Republika, Grčka, Velika Britanija i Norveška smanjile stope PDV za ugostiteljske usluge.

HORES je predložio i da se u cilju suzbijanja neformalne ekonomije dopuni Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima i da se sezonska radna snaga u ugostiteljstvu angažuje kao u poljoprivredi.

Sada, kako se navodi, za prijavljivanje i ođavljivanje radne snage u ugostiteljstvu na kraći period, postoji vrlo složena administrativna procedura.

"U Srbiji se za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi primenjuju odredbe tog zakona koji uređuje pojednostavljeni način radnog angažovanja radnika putem elektronskog portala sezonskih radnika i poslodavcima omogućava dnevno angažovanje radnika", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na isti način uređuje i plaćanje poreza i doprinosa tako da poslodavac svoje obaveze ka državi plaća samo za one dane kada je sezonski radnik zaista radio.

HORES je uputio i zahtev za moratorijum na investicione i lizing kredite od dve godine "da bi se pomoglo ugostiteljskoj privredi da lakše prevaziđe trenutnu krizu zbog pandemije".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR