Ekonomija

0

Rekordan profit Fiat-Krajslera pred spajanje s PSA

Autor: KP

Izvor: Beta

Rekordan profit Fiat-Krajslera pred spajanje s PSA

Izvor: Foto: Beta, AP

Italijansko-američki proizvođač automobila koji završava pripremu za potpuno spajanje s francuskim rivalom PSA-Pežoom, prijavio je neto-dobit u tri meseca zaključno sa 30. septembrom od 1,2 milijarde evra, dok je u istom razdoblju godinu dana ranije imao gubitak od 179 miliona evra.

Taj proizvođač automobila prijavio je prilagođenu zaradu pre oporezivanja i kamate u Severnoj Americi od 2,5 milijarde evra. To je nadoknadilo rast njegovih gubitaka u Evropi i Aziji, i gubitka njegove luksuzne marke "Maserati". U Latinskoj Americi, jedinom drugom regionu gde je Fiat-Krajsler ostvario profit, on se ipak smanjio za dve trećine, na 46 miliona evra.

Sve u svemu, taj italijansko-američki proizvođač automobila rekao je da su globalna zarada pre oporezivanja i kamata iznosili rekordnih 2,3 milijarde evra, uprkos padu prihoda od šest odsto, na 26 milijardi evra.

Isporuke u svetu su opale za tri odsto, uglavnom zbog preuređivanja objekata u Severnoj Americi za proizvodnju novog modela "Jeep Grand Wagoneer" koji je u segmentu luksuznih SUV, i zbog ukidanja klasičnog monovolumena "Dodge Grand Caravan".

Fiat-Krajsler je objavio i da je njegovo spajanje sa PSA-Pežoom na putu da se završi do kraja prvog kvartala 2021, kako je planirano. Da bi udovoljio regulatornim problemima, francuski proizvođač automobila prodaje mali udeo u jednom proizvođaču delova da bi imao manje od 40 odsto vlasništva.

Posle fuzije Fiat-Krajslera s PSA-Pežoom, nova, zajednička firma za proizvodnju automobila zvaće se "Stellantis" i biće četvrti najveći proizvođač na svetu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR