Ekonomija

2

Blic: Ubuduće u Srbiji porez i na podrume, šupe, kotlarnice

Autor: SA

Izvor: Beta

Blic: Ubuduće u Srbiji porez i na podrume, šupe, kotlarnice

Izvor: Foto: Novi magazin/SA


Ova grupa nekretnina vrlo je široko definisana, pa tu spadaju i podrumi, šupe za smeštaj ogreva, bunari, rezervoari, kotlarnice, zgrade za smeštaj životinja, ambari, pa čak i nadstrešnice sa osnovom većom od 10 kvadratnih metara, koje su samostalni objekti, navodi list.

Ti objekti prethodno su bili oporezovani zajedno sa objektom kome služe, a sada su poistovećeni sa garažama.

Kako navode iz Ministarstva finansija, predloženim izmenama i dopunama Zakona zapravo može i da se smanji poresko opterećenje za pomoćne objekte i proširi poresko oslobođenje za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Novi porez na imovinu obveznici će plaćati, kako je predloženo, počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

"Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava", piše "Blic".

To praktično znači da će porez na podrum, šupu ili kotlarnicu na elitnoj lokaciji u prestonici zavisiti od cene garaža na ovoj opštini.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu je na javnoj raspravi do 4. novembra.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Jaroslav

Baš me briga za 100000 onih koji zarađuju preko interneta. Za šupe i garaže i sve ostalo šta je nabrojano,stvarno nema smisla. Koliko naroda ima koji jedva preživljavaju,kako će sada platiti porez koji je totalna nebuloza. Moj primer : kuću sam nasledio od oca. U dvorištu ima gomilu šupa,velika garaža,čardak... 10. God. sam invalid radno nesposoban,preživljavam ne znam ni ja kako. Za rušenje tih objekata nemam para,za porez jedva sam plaćao i ovo do sada... Pretpostavljam da ima i gorih od mene. Kako će naplatiti porez??? Oduzimanjem imovine? Zar treba država da mi oduzme imovinu zbog svoje nezaježljivosti. Pa da,treba višestruko vratiti onih 100€ i ogromnu administraciju nenormalno platiti.

Kmet

Zna li se hoće li biti od 2023 poreza na Ukrasno drveće, voćke (donose prihod), prilazne staze i kapije šire od 1m?