Ekonomija

0

Plenković na samitu EBRD-a pozvao investitore da ulažu u Zapadni Balkan

Autor: IG

Izvor: Beta

Plenković na samitu EBRD-a pozvao investitore da ulažu u Zapadni Balkan

Izvor: Foto: Beta / Daniel Kasap

"Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susedima i investiciona zajednica trebala bi iskoristiti priliku na korist tih zemalja i na korist cele Evropske unije", rekao je Plenković, a prenela je Hina.

Plenković, kao premijer zemlje koja predsedava Savetu EU, i predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti otvorili su u ponedeljak četvrti investiconi samit EBRD-a na temu Zapadnog Balkana.

Na samitu koji se održava redovno od 2014. godine, okupili su se premijeri šest zemalja jugoistoka Evrope: Duško Marković (Crna Gora), Edi Rama (Albanija), Oliver Spasovski (Severna Makedonija), Zoran Tegeltija (BiH), Albin Kurti (Kosovo) i Ana Brnabić (Srbija).

"Mi smo zemlja koja najbolje poznaje to područje i koja pruža potporu tim zemljama kako bi se ubrzao njihov put prema Evropskoj uniji. To je jedan od naših ključnih prioriteta", rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska kao predsedavajuća Savetu EU već postigla uspeh uvođenjenjem pitanja proširenja visoko na dnevni red EU-a. To je podstaklo i nekoliko drugih zemalja članica da uoči samita u Zagrebu, 6. i 7. maja, organizuju sastanke na visokom nivou na temu proširenja na Zapadni Balkan.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti najavio je da će danas biti potpisano šest novih projekata za Zapadni Balkan.

"Kao vodeći investitor u regiji, veselimo se četvrtom investicionom samitu za zapadni Balkan, koji je za EBRD prioritet. Naš je cilj otključati potencijal te regije podupirući veću stopu ekonomskog rasta kao i njezinu regionalnu i evropsku integraciju", rekao je Čakrabati.

Dodao je da je cilj samita da istakne potencijal za investicije i biznis u području Zapadnog Balkana.

EBRD je jedan od najvećih investitora u zapadnobalkanske zemlje u koje je do sada uložio 13 milijardi evra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR