Žurž: Ne očekujemo veto, ali Srbija da poštuje Ustav
19.08.2016 Beograd

Žurž: Ne očekujemo veto, ali Srbija da poštuje Ustav

Žurž: Ne očekujemo veto, ali Srbija da poštuje Ustav Foto: PrntScr
Ne očekujemo veto Rumunije, ali očekujemo da Srbija poštuje svoj Ustav i zakone, kažu u Društva za kulturu Vlaha i Rumuna iz Srbije "Ariadne Filum" posle izjave bivšeg rumunskog predsednika Trajana Baseskua da bi ta zemlja mogla da stavi veto na priključenje Srbije EU zbog vlaške manjine.

Basesku, koji je predsednik desničarskog Pokreta narod, je zapravo otvorio već duži niz godina "otvoreno pitanje" za Bukurešt, koji smatra da su i Vlasi koji žive u dolini Timoka Rumuni, dok Srbija tu zajednicu smatra vlaškom manjinom.

Baseskuova "pretnja" takođe nije nova, Vlasi su i ranije bili povodom za slična reagovanja zvaničnog Bukurešta.

On je ovaj put uslovio ratifikovanje priključenja Srbije EU i nakon završetka pretpristupnih pregovora rešavanjem poitanja vlaške manjine.

Mađarska agencija MTI je u međuvremenu prenela da se u Srbiji na poslednjem popisu stanovništva 35.330 građana izjasnilo kao Vlasi, a 29.332 kao Rumuni.

U "Ariadne Filum" nisu iznenađeni Baseskuovom izjavom, mada ističu da ne očekuju baš rumunski veto.

Predsednik Društva Zaviša Žurž kaže za Tanjug da oni očekuju da Srbija poštuje svoje zakone i Ustav i da oni ne žele da se izbore za svoja prava "na silu".

"Protokol o rumunsko-vlaškoj manjini, koji su 2012. potpisale Srbija i Rumunija u Briselu, gotovo ni u čemu nije ispoštovan", tvrdi on.

Žurž smatra da nekim drugim manjinama poput Bošnjaka ili Mađarske zajednice država daje više i smatra da bi aršini trebalo da budu isti za sve.

Naglašava da ta manjina nema rumunske škole, liturgije na rumunskom jeziku, medije...

"Više puta smo rekli da mi nemamo termin na svom maternjem jeziku da sebe nazivamo Vlasima. Nazivamo se Rumunima i jesmo Rumuni - Rumuni koji nemaju škole, medije, mogućnost da imaju veroispovest na svom maternjem jeziku", rekao je Žurž Tanjugu.

Ističe da se po spomenicima u istočnoj Srbiji vidi da je ta manjina učestvovala u izgradnji države u kojoj živi, a da s druge strane nemaju mogućnost da se u udžbenicima istorije "u pet rečenica ili dve lekcije" pročita "ko su i šta su".

Rumunska agencija Agerpres je prenela u četvrtak da su na skupu na slobodnom univerzitetu u mestu Izvoru Murešului, na kojem tradicionalno učestvuju predstavnici prekograničnih Rumuna, predstavnici Rumuna iz Timočke krajine zahtevali da Rumunija odlučnije zahteva primenu sporazuma iz 2012. "Želimo da Srbija postane članica EU, ali želimo i da se i mi priključimo s našim osnovnim pravima: da imamo rumunske škole, liturgije na rumunskom i rumunsku štampu", rekao je tom prilikom Predrag Balašević, potpredsednik "Ariadne Filum".  

Tanja Miščević, šefica srpskog pregovaračkog tima sa EU, ne krije da Rumunija, uz Hrvatsku i Bugarsku, ima određena očekivanja od naše zemlje.

"Srbija je donela Akcioni plan za manjine, koji je bio uslov za poglavlja 23 i 24, o pravosuđu i vladavini prava. Sa tim planom saglasila se i Rumunija, pa ne vidim nikakvu potrebu da se ulaže bilo kakav veto", ukazala je Miščević za "Večernje novosti".

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side