ZSF: Zabraniti postavljanje baznih 5G stanica na porodilišta, škole i druge osetljive objekte
16.02.2020 Beograd

ZSF: Zabraniti postavljanje baznih 5G stanica na porodilišta, škole i druge osetljive objekte

ZSF: Zabraniti postavljanje baznih 5G stanica na porodilišta, škole i druge osetljive objekte Foto: Pixabay
Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) zatražio je danas od gradskih vlasti da u regulatorne planove vrate zabranu postavljanja baznih stanica 5G telekomunikacionih mreža na objekte posebne osetljivosti, poput porodilišta i škola, i da se prekine rad na promeni ovih planova kojima se predviđa dalje ukidanje zabrana koje još uvek postoje.

"Očigledno je da gradska vlast više vodi računa o profitu telekomunikacionih kompanija, mahom stranih, nego o zdravlju naših ljudi. Inače ne bi propisima omogućavala da se bazne stanice postavljaju čak i na porodilištima, školama i dečijim igralištima", naveo je ZSF u saopštenju za javnost.

Dodali su da naučnici širom sveta upućuju apele za sprečavanje razvoja 5G mreže, jer će "masovno povećati izloženost radio frekventnom zračenju, pored zračenja koje emituju već instalirane 2G, 3G i 4G telekomunikacione mreže, a koje su dokazano štetne za ljude i životnu sredinu".

"Životna sredina u našem gradu ionako je zagađena. Nemamo ispravnu vodu za piće, smrad iz kafilerije davi pola grada, otpočela je izgradnja velike fabrike gume. Stanovnici Lukićeva godinama bezuspešno pokušavaju da zaštite svoje selo od zagađenja iz jednog industrijskog objekta", piše u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side