Zrenjaninci posle 13 godina čekanja uskoro mogu da koriste vodu za piće
30.09.2017 Zrenjanin

Zrenjaninci posle 13 godina čekanja uskoro mogu da koriste vodu za piće

Zrenjaninci posle 13 godina čekanja uskoro mogu da koriste vodu za piće Foto: pixabay.com
Predstavnici zrenjaninskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" saopštili su danas da je u toku testiranje novog postrojenja za prečiščavanje vode, ali da i dalje ostaje na snazi zabrana da se voda koristi za piće koja je u Zrenjaninu uvedena 2004. godine odlukom sanitarne inspekcije.

Iz "Vodovoda" su naveli da će odluka iz 2004. godine o zabrani upotrebe vode iz gradske vodovodne mreže za piće biti na snazi do završetka postupka dobijanja potrebne dokumentacije od nadležnih institucija, iako iz česama teče voda bez boje, mirisa i ukusa.

"Po okončanju postupka, koje se očekuje u narednim danima, naše preduzeće obavestiće javnost o zvaničnom puštanju postrojenja za prečišćavanje vode u rad i o stavljanju van snage odluke o zabrani za piće vode iz gradske vodovodne mreže", navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Kako su naveli, u toku je konačno, planom predviđeno testiranje opreme postrojenja za prečišćavanje vode i kvaliteta vode u realnom vremenu i pri punom kapacitetu rada postrojenja.

"Ovo testiranje podrazumeva da se kompletna voda kojom se snabdeva grad pušta u vodovodnu mrežu preko postrojenja za prećišćavanje vode koje radi u punom kapacitetu i da se redovno, više puta na dan, analizira kvalitet vode", navodi se u tom saopštenju.

Kako je navedeno analize vode u ovoj fazi pokazuju da je ona besprekornog kvaliteta, u potpunosti u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, i da ih i premašuje.

Ukoliko svi rezultati rada postrojenja i analiza pokažu konstantnost, ovako uspostavljeni režim rada ostaće do daljnjeg na snazi, piše u saopštenju.

Postrojenje za preradu pijaće vode vredno oko osam miliona evra pušteno je u probni rad u junu.

Da je do nekakve promene ovih dana došlo primetili su i Zrenjaninci jer konačno iz vodovodne mreže teče voda bez boje, mirisa i ukusa.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side