Zrenjanin: Aktivisti koji štrajkuju glađu zbog problema sa pijaćom vodom pričali sa gradonačelnikom
24.05.2019 Zrenjanin

Zrenjanin: Aktivisti koji štrajkuju glađu zbog problema sa pijaćom vodom pričali sa gradonačelnikom

Zrenjanin: Aktivisti koji štrajkuju glađu zbog problema sa pijaćom vodom pričali sa gradonačelnikom Foto: Beta / Ljiljana Stupar
Aktivisti Pokreta ujedinjenih fantoma - Milan Pernat i Miljan Čičić, koji peti dan štrajkuju glađu zbog problema pijaće vode u Zrenjaninu, odazvali su se danas pozivu gradonačelnika Čedomira Janjića i razgovarali sa njim na tu temu.

Pernat i Čičić su novinarima kazali da je sastanak bio kratak i koncizan, ali da su dobili odgovor koji su, kako su naveli, unapred znali, a to je da će voda za piće iz novog postrojenja biti puštena u toku juna."Što se tiče našeg prvog zahteva da se postave cisterne sa zdravom pijaćom vodom, gradonačelnik je rekao da je to nemoguće i da bi i ta voda bila neispravna za piće", kazao je Čičić.

Aktivisti su ocenili da nije reč o političkom pitanju, već da je to problem svih građana Zrenjanina i dodali da su se u prethodnom periodu plasirale različite informacije o tome kada će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu.

"Voleo bih da sačekamo i ovaj period od mesec dana i uverimo se da li su nas ponovo slagali ili ne", kazao je Čičić.

Navodeći da štrajk glađu nije performans već radikalna mera, aktivista Milan Pernat je kazao da je juče započeta "prljava" kampanja protiv njih dvojice zbog odluke da stupe u štrajk.

"Mi bismo imali mnogo šta da kažemo za čelnike grada, ali se nismo time bavili u ovom momentu kada je pitanje vode najvažnije, za razliku od njih koji misle da obesmisle ovaj štrajk", rekao je Pernat.

Zrenjaninski SNS juče je saopštio da je Milan Pernat "prećutao da je za 1,2 miliona dinara mutio vodu" dok je kao član DS bio predsednik Upravnog odbora gradskog Vodovoda.

Čičić je na to rekao da u tome ne vidi problem, dok je Pernat podsetio da je u tom periodu bio potpisan ugovor sa nemačkom kompanijom "Vasertehnik" koji je po njegovim rečima, sadašnja vlast raskinula. "Ne verujemo da će problem biti rešen, Zrenjanin je prvi grad u Srbiji po potrošnji flaširane vode, da li zbog toga nije interes da se izgradi kvalitetna fabrika vode, a sve navodi da iza svih stvari stoje malverzacije", rekao je Pernat.

Aktivisti Pokreta ujedninjenih fantoma kazali su da će novinari biti obavešteni o tome hoće li štrajk glađu biti nastavljen. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je da se štrajkom glađu "neće rešiti višedecenijski problem, koji se u Zrenajninu bezuspešno rešava od 1975. godine".

"Od 2004. godine voda je zabranjena za piće i možda je tada bilo smisla da se dođe do cisterni i da se to radi na takav način, možda i tada da štrajk glađu inicira neko rešenje, ali to se tada nije desilo", rekao je Janjić.

Kazao je i da ne vidi razlog da dvojica sugrađana štrajkuju na taj način, pogotovu što im je kako je rekao, objasnio dokle se stiglo s realizacijom tog projekta i da će u junu postrojenje biti pušteno u rad, te da će njima i svim zainteresovanim svakodnevno biti dostupne objave analiza vode, koje će biti rađene na svaka dva sata.

Janjić je najavio i da će zabrana korišćenja vode za piće biti ukinuta, prvi put posle 2004. godine.

Odgovarajući na pitanje o odlukama donetim na poslednjem zasedanju Skupštine grada i izdvojenim sredstvima za rešavanje problema vodosnabdevanja, gradonačelnik je rekao da je novac stigao sa republičkog nivoa i da će biti upotrebljen za poboljšanje vodosnabdevanja u gradu.

"Ja sam insistirao na tome da se nabave rezervni delovi gde god može da dođe do 'iskakanja' u postrojenju, pa ako se nešto desi u samom radu, da možemo da reagujemo bukvalno u roku od par sati, jer kad pustimo postrojenje u rad i skinemo zabranu, neću da se desi da moji sugrađani ostaju bez pijaće vode dan, dva ili duže", dodao je Janjić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side